Subscriu-te

Search
Close this search box.

Sant Joan: Una data amb molts significats i rituals

La nit de Sant Joan és la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. Nit de rituals, de celebració de l’arribada de l’estiu, molt lligada a la tradició de recollir plantes medicinals….

Al blog trobareu unes entrades que vaig escriure per proposar-vos rituals per fer a la Nit de Sant Joan. Aquest any em proposo completar-vos la informació amb notes històriques curioses i altres rituals. Així en tindreu per triar i remenar.

 

Els significats de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan és una festa solar, per això en la nit de lluna plena s’encenen fogueres i espelmes. Ja a l’antiguitat de la cultura romana el 24 de juny es celebraven les Fortunalia, festes en honor al sol en el temple de la deessa fortuna. Sabem que per Sant Joan el sol es troba en el seu zenit. També en aquestes dates a l’Islam es celebra el naixement del profeta Mahoma, com els cristians celebrem el naixement del profeta Joan Baptista.

En el calendari rural Sant Joan tenia significats pràctics: Sant Joan era el patró dels moltons i els pastors aprofitaven que el dia era llarg per pujar els ramats a la muntanya. En el trajecte els pastors anaven resant el parenostre del Llop durant nou dies seguits, a mode de ritual protector de l’atac de l’animal que més por els feia. També per Sant Joan els parcers i masovers pagaven els tributs als propietaris de les terres corresponents a la primera part de l’any.

Nit que podem convertir en màgica

Cada cultura celebra el solstici d’estiu, la nit més llarga de l’any amb rituals i conjurs diversos. Però tots tenen en comú atraure la sort per al temps que vindrà i cremar o acabar amb tot el dolent que ens ha tocat viure. Aquí us en fem una relació perquè pugueu triar:

  • Vestir-se de blanc i saltar la foguera. La meva tieta m’explicava que a la nit de Sant Joan les noies del poble es treien les mitges, es posaven un vestit blanc i saltaven la foguera amb el vestit ben arremangat perquè així el foc els ajudava a socarrimar els pels de les cames. Una depilació ràpida. Ja veieu que els rituals tenen la seva part pràctica.
  • Encendre espelmes vermelles per atraure l’amor. S’han de deixar consumir i després s’ha de guardar la cera consumida en una capseta amb el nom de la persona que volem que ens estimi i col·locar-la sota el coixí, a l’endemà caldrà retirar-la i confiar que tot vagi bé i el nostre amor sigui correspost.
  • Cal mullar-se passada la mitjanit.. Si som prop del mar a mitja nit caldrà fer-nos un bany, si el que tenim és una piscina també ens valdrà i sinó ens haurem de conformar amb rentar-nos la cara amb aigua freda , però sobretot no us mireu al mirall després de fer-ho, diu que porta molt mala sort.
  • Les herbes aromàtiques s’han d’anar a collir a la nit de Sant Joan. Feu un tomb pel bosc o bé pel jardí i recolliu les flors de la lavanda, branquetes de romaní, si trobeu farigola, fulles de llorer. …El ritual immediat és posar-ne una part en aigua i a l’endemà rentar-se les mans, la cara i finalment fer-nos un bany de peus. Penseu que per osmosis les propietats de les plantes ens penetren. Si ho volem intensificar, primer haurem de fer-ne una infusió amb aigua bullint i després deixar-la refredar i ens farem els corresponents banys de mans i peus. Si mes no segur que aquest ritual us anirà bé per fer-vos passar la ressaca.
  • Un trèvol de quatre fulles sempre és senyal de bona sort. Però si en trobeu un la nit de sant Joan, serà un amulet que atraurà la felicitat tota la vida. Cal guardar-lo com un tresor.

A banda de rituals concrets, la revetlla de Sant Joan és una oportunitat per retrobar-nos i més enllà de la coca i del foc, petards i rituals per buscar la bona sort, és moment de celebrar la vida i mirar endavant amb optimisme.

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar