
Un any especial on prenen molt sentit els rituals de la nit de Sant Joan Ritual de depuració amb les herbes de la nit de Sant Joan.
Disposar un recipient de ceràmica o bé de vidre on hi anirem posant les fulles i flors del ramell de Sant Joan. Cobrir les herbes amb aigua de pluja o bé de font. Evitar l’aigua de l’aixeta . I deixar macerar tota la nit a l’exterior. Quan ens despertem el dia de Sant Joan ens rentarem la cara amb aquella aigua màgica, ens la mullarem set vegades.
Els 5 rituals de la nit de Sant Joan
Els rituals de la nit de Sant Joan, o del solstici d’estiu, es perden en el temps. Les primeres comunitats humanes veneraven el sol, en la nit més curta de l’any, perquè l’astre no perdés força. Quan els humans es feren agricultors, els rituals de la nit de Sant Joan eren un culte a la fertilitat de la terra. Posteriorment amb les influències religioses es va convertir en la celebració del naixement de Sant Joan Baptista per als cristians i els musulmans celebren l’Ánsàra o festa del naixement de Mahoma.
Els rituals de la nit de Sant Joan tenen en comú els tres elements depuratius per excel•lència:
El foc
Les herbes
L’aigua.
Els 5 rituals de la nit de Sant Joan:
1. SALTAR LA FOGUERA un nombre imparell de vegades. I mentre es salta cal dir una frase màgica: “Bruixes fora”. Aquest any nosaltres podem dir “virus covid fora”.
Les dones anys enrere s’arremangaven les faldilles i així en saltar la foguera aprofitaven per fer-se una depilació ràpida. Si no tenim foguera, podem fer-ne una de simbòlica i ben petita cremant les herbes seques que tinguem a casa de l’any passat i passem 7 vegades les nostres mans pel damunt.
2. BANYAR-SE AL MAR i saltar 9 vegades les ones. Qui desitgi un embaràs ho haurà de fer d’esquena al mar. Els banys purificadors a la llum de la lluna tenen una llarga tradició a la nit de Sant Joan. Per això hi ha molts pobles que van a fer les fogueres i la celebració a la platja.
3. EL RITUAL DE LES HERBES DE LA NIT DE SANT JOAN. Una nit de lluna plena és un moment màgic per anar a collir herbes al camp i si s’escau que és un període on es concentra la floració de moltes plantes , encara més. Per això no és estrany que la nit del 23 al 24 de juny sigui considerada la millor nit per collir les herbes medicinals. Al ramell d’herbes de Sant Joan no hi pot faltar el pericó (Hipericum perforatum) o també anomenada herba de Sant Joan, que la podem trobar ben florida per camps i vores de camins de tota la nostra geografia. Les seves flors grogues en grans ramells són difícils de confondre. Al pericó li podem afegir les herbes medicinals que trobem en la nostra sortida, dependrà del lloc on la fem, però al Parc de les Olors hi acostumem a posar:
ROMANÍ: Herba de la valentia, que estimula la circulació sanguínia i depuradora del fetge.
FONOLL: Herba símbol de la resistència i amb propietats digestives.
MARIALLUÏSA: Planta d’aroma cítric fantàstic que ens alegra la vida.
FLORS DE MALVA, CAPUTXINA I ROSA: A les flors les plantes hi concentren el seu destil•lat perfecte i l’energia vital més intensa.
SAJOLIDA: Herba considerada afrodisíaca, que floreix en aquests dies i que se la considera el condiment perfecte.
ESPÍGOL: La lavanda és la planta netejadora per excel•lència, i ara és el moment de la seva floració.
4. EL RITUAL PER A QUÈ SE’NS COMPLEIXIN ELS DESITJOS. Cal posar una rameta d’heura sota el coixí amb un paper on escrivim els nostres desitjos i ens cal dormir amb una espelma encesa. A l’endemà el paper s’ha de cremar amb l’espelma i així el desig se’ns complirà.
5. MENJAR UNA BONA COCA AMB UNA COPETA DE RATAFIA DE L’ANY PASSAT. No hi ha celebració sense una bona copeta de licor. Hi ha tradició de fer un rom cremat a la nit de Sant Joan, però cada vegada més ens ve més de gust una copeta de ratafia amb gel per acompanyar la coca. Com que aviat farem la nova ratafia, aprofitem per degustar les últimes ampolles de la ratafia de l’any passat.