Subscriu-te

Search
Close this search box.

La nit de Sant Joan i els rituals de foc nou

Nit de renovació i bons desitjos

La nit de Sant Joan és nit de revetlla o berbena, nit de celebració comunitària de la nit més curta de l’any. Aquest any la podem tornar a celebrar amb la nostra gent sense restriccions. I de passada podem recuperar alguns dels rituals que tenen més tradició. Alguns d’ells estan molt relacionats amb les herbes medicinals.

La tradició d’anar a collir les herbes medicinals la nit de Sant Joan

Era tradició anar a collir les herbes medicinals la nit de Sant Joan i fer-ne un bon ramell. No hi podia faltar el pericó (Hipericum perforatum) que a molts llocs se l’anomena herba de Sant Joan. Coincident amb la floració del pericó podem trobar el fonoll, l’herballuïsa, la sajolida, l’orenga i el marduix, als Parcs de les Olors.

Ritual de depuració

Disposar un recipient de ceràmica o bé de vidre on hi anirem posant les fulles i flors del ramell de Sant Joan. Cobrir les herbes amb aigua de pluja o bé de font. Evitar l’aigua de l’aixeta. I deixar macerar tota la nit a l’exterior. Quan ens despertem el dia de Sant Joan ens rentarem la cara amb aquella aigua màgica, ens la mullarem set vegades.

 Ritual per a què se’ns compleixin els desitjos

Cal posar una branqueta d’heura sota el coixí de dormir juntament amb un paper on escriurem els nostres desitjos. Cal dormir amb una espelma encesa. A l’endemà, el paper s’ha de cremar amb el foc de l’espelma i així els desitjos se’ns compliran.

Saltar la foguera un nombre imparell de vegades

La foguera de Sant Joan era un ritual de renovació, calia cremar tot el que era vell o bé que volíem oblidar, deixar enrere. La foguera comunitària era el símbol del sol i corresponia als rituals d’adoració al sol dels temps tribals i animistes. Actualment s’ha anat abandonant perquè la vida urbana i els riscos d’incendis no les aconsellen. Però a casa podem fer un ritual semblant, passant les mans per sobre d’un bol on cremarem les herbes seques de l’any abans i passarem set vegades pel damunt tot concentrant-nos en els nostres desitjos més importants.

Banyar-se al mar i saltar 9 vegades les ones.

Qui tingui oportunitat de passar la nit de Sant Joan vora el mar, aquesta és una nit de banys purificadors a la llum de la lluna. Cal saltar 9 vegades les onades i si a més desitgem un embaràs caldrà fer-ho d’esquena. També hi ha molta tradició d’anar a fer la revetlla a la platja, com vam poder gaudir fa uns anys a València.

Menjar una bona coca amb una copeta de ratafia de l’any passat.

No hi ha celebració sense una bona copeta de licor. Hi ha tradició de fer un rom cremat a la nit de Sant Joan, però cada vegada més ens ve de gust una copeta de ratafia amb gel per acompanyar la coca. Com que aviat farem la nova ratafia, aprofitem per degustar les últimes ampolles de la ratafia de l’any passat.

Que passeu molt bona revetlla de Sant Joan 2022,i entre els meus bons desitjos compteu que la vostra salut i felicitat i la del planeta estaran entre els que expressaré enguany!!!

 

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar