Subscriu-te

Search
Close this search box.

Collim hipèric l’herba de sant joan o el “prozac natural”

L’hipèric ha florit i en pocs dies el poms grocs de petites flors han emergit d’entre l’herbei. L’hem collit amb l’ajut dels alumnes del curs, quan precisament estàvem fent la sessió d’aplicacions cosmètiques i farmaciola natural.

Hipèric o pericó (Hipericum perforatum)

L’hipèric és un gènere d’herbes amb més de 400 espècies. D’entre elles destaca l’Hypericum perforatum que té fama per la seva alta concentració d’hipericina i d’hiporforina, pel que se la considera una herba medicinal de primer ordre.

Com fer l’oli d’hipèric?

Es cull quan està en flor. Es fa un extracte excel·lent per restaurar pells cremades, o bé per dolors inflamatoris, mitjançant la maceració de flors acabades de collir.

  1. Omplir un pot de vidre de flors d’hipèric.
  2. Afegir l’oli, tot omplint el pot. Per la maceració pot fer-se servir oli de gira-sol.
  3. Cal embolcallar el pot perquè no vegi la llum i pot posar-se en un ampit de finestra o bé en un porxo on hi hagi un fort contrast de temperatura entre el dia i la nit.
  4. Segons aquest mètode tradicional en 40 dies ja podrem colar l’oli que ha de tenir una coloració vermellosa intensa i el podem envasar per fer-lo servir.

Algunes curiositats entorn l’hipèric i les seves múltiples propietats

L’herba de les ferides

L’oli d’hipèric es fa servir des de l’antiguitat. Se l’anomenava l’herba de les ferides perquè feia una funció desinfectant i cicatritzant. Era l’antibiòtic per a problemes de pells infectades i la feien servir molt els militars.

Antiinflamatori natural

La hiperforina que conté l’hipèric s’ha demostrat que té efectes antiinflamatoris notables, així com antiviral, antimalàrica i antibacteriana.

El prozac natural

La hipericina i la hiperforina ajuden a aixecar l’ànim. Per això es recomanen infusions d’hipèric per a tractar depressions lleus, ansietat o bé terrors nocturns. Així mateix se li reconeixen propietats antioxidants que milloren l’activitat cognitiva i la memòria. Fins i tot es considera una de les herbes útils per a prevenir l’Alzheimer o demències senils.

Atenció amb el sol!!!

No és bo que prenguem hipèric a l’estiu o bé que prenguem el sol directe, sense protecció solar perquè l’hipèric ens pot provocar fotosensibilitat i se’ns pot tacar la pell si no la tenim ben protegida.

Hypericum perforatum, una herba lliure

Hi ha espècies d’hipèric que són ornamentals, però el hypericum perforatum és una herba lliure, li agrada néixer i créixer on ella vol. Si que es pot cultivar, però cada dos anys s’ha de plantar de nou, al hivern perd la seva activitat vegetativa i ella sola es ressembra i surt a la primavera. Té un cicle semblant a la camamilla dolça, només que l’ hipèric floreix més tard.

Nosaltres el vam sembrar el primer any de cultiu al Parc de les Olors del Serrat, però després l’hem deixat ser lliure i som nosaltres que l’anem a collir on ell vol o pot créixer i florir.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar