Subscriu-te

S’acosta la nit de Sant Joan, nit de rituals

Els rituals de la nit de Sant Joan tenen en comú els tres elements depuratius per excel·lència: El foc, les herbes i flors i l’aigua. Aquest elements estan associats a l’energia activa, a la força i la vida. Així que us recomanem rituals enfocats a recarregar-nos d’aquesta energia per ajudar-nos en el nostre desenvolupament personal.

La revetlla de Sant Joan i el solstici d’estiu

L’estiu arriba de manera oficial amb el solstici d’estiu el dilluns 21 de juny de 2021. A Espanya, el canvi d’estació es produirà exactament a les 05:32 hores (hora catalana) i tindrà una durarà 93 dies i 15 hores fins al dimecres 22 de setembre. Però la celebració del solstici correspon a la nit del 23 al 24 de juny, ‘La revetlla Sant Joan’. Aquesta nit les fogueres esdevenen les autèntiques protagonistes i les seves flames es converteixen en element purificador que crema ‘tot allò vell’. Per què? Doncs perquè el caràcter tradicional i pagà d’aquesta festa està relacionat amb el sol i per tant, també amb el foc que el representa. Aquesta nit es considera màgica ideal per treballar aspectes de renovació de la nostra fortalesa personal, la nostra autoestima, creativitat, força i amor propi.

El ritual de collir les herbes la nit de Sant Joan


La nit de lluna plena és un moment màgic per anar a collir herbes al camp i si s’escau que és un període on es concentra la floració de moltes plantes, encara més. Per això no és estrany que la nit del 23 al 24 de juny sigui considerada la millor nit per collir les herbes medicinals i fer el ramell d’herbes de Sant Joan.

Al ramell d’herbes de Sant Joan no hi pot faltar el pericó (Hipericum perforatum) o també anomenada herba de Sant Joan, que la podem trobar ben florida per camps i vores de camins de tota la nostra geografia. Les seves flors grogues en grans ramells són difícils de confondre. Al pericó li podem afegir les herbes medicinals que trobem en la nostra sortida, dependrà del lloc on la fem, però al Parc de les Olors hi acostumem a posar:

ROMANÍ: Herba de la valentia, que estimula la circulació sanguínia i depuradora del fetge.
FONOLL: Herba símbol de la resistència i amb propietats digestives.
MARIALLUÏSA: Planta d’aroma cítric fantàstic que ens alegra la vida.
FLORS DE MALVA, CAPUTXINA I ROSA: A les flors, les plantes hi concentren el seu destil·lat perfecte i l’energia vital més intensa.
SAJOLIDA: Herba considerada afrodisíaca, que floreix en aquests dies i que es constitueix en el condiment perfecte.
ESPÍGOL: La lavanda és la planta netejadora per excel·lència, i ara és el moment de la seva floració.
SALVIA: Una altra planta ‘netejadora’.

Ritual de depuració amb les herbes de la nit de Sant Joan

Disposar un recipient de ceràmica o bé de vidre on hi anirem posant les fulles i flors del ramell de Sant Joan. Cobrir les herbes amb aigua de pluja o bé de font. Evitar l’aigua de l’aixeta. I deixar macerar tota la nit a l’exterior. Quan ens despertem el dia de Sant Joan ens rentarem la cara amb aquella aigua màgica, ens la mullarem set vegades.

5 Rituals per la ‘nit de Sant Joan’

1. ‘Ritualitzar’ una espelma per desbloquejar la nostra creativitat o la nostra força.

triqueta

El foc és alliberador, així que en una espelma podem remarcar símbols que ajudin a la nostra ment a desbloquejar-se. Una espiral, una triqueta, o simplement unes paraules com per exemple “creativitat” o “força”. És recomanable que l’espelma sigui de colors relacionats amb el foc com el vermell, el taronja o el groc. Aquests colors ens ajudaran a connectar millor amb aquesta força solar del solstici. L’encendrem la nit de Sant Joan i la deixarem cremant fins que s’esgoti.

2. Ritual per a què se’ns compleixin els desitjos

Cal posar una branqueta d’heura sota el coixí de dormir juntament amb un paper on escriurem els nostres desitjos. Cal dormir amb l’espelma ‘ritualitzada’ encesa. A l’endemà, el paper s’ha de cremar amb el foc de l’espelma i així el desig se’ns complirà.

3. Saltar la foguera un nombre imparell de vegades.

I mentre saltem cal dir una frase màgica: “Bruixes fora”. Si no tenim foguera, podem fer-ne una de simbòlica i ben petita (podem encendre la petita foguera amb el foc de l’espelma ritualitzada) cremant les herbes seques que tinguem a casa de l’any passat i passarem 7 vegades les nostres mans pel damunt.

4. Banyar-se al mar i saltar 9 vegades les ones.

Qui desitgi un embaràs ho haurà de fer d’esquena al mar. Els banys purificadors a la llum de la lluna tenen una llarga tradició a la nit de Sant Joan. Per això hi ha molts pobles que van a fer les fogueres i la celebració a la platja.

5. Menjar una bona coca amb una copeta de ratafia de l’any passat.

No hi ha celebració sense una bona copeta de licor. Hi ha tradició de fer un rom cremat a la nit de Sant Joan, però cada vegada més ens ve de gust una copeta de ratafia amb gel per acompanyar la coca. Com que aviat farem la nova ratafia, aprofitem per degustar les últimes ampolles de la ratafia de l’any passat.

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar