
El passat 30 de setembre vam iniciar el curs nivell I d’Introducció al cultiu agroecològic de Plantes Aromàtiques i Medicinals (PAM) al Parc de les Olors del Serrat. Aquest dissabte, dia 14 d’octubre, vam fer-ne la segona sessió.
Curs complet o sessions individuals ?
Des de la Xarxa Parc de les Olors impulsem un sistema formatiu pràctic al voltant de les PAM i l’agroecologia. Oferim fer el curs complet, però també l’opció de venir només a les sessions individuals que us siguin de més interès. Contemplem la possibilitat que potser voleu formar-vos sobre un dels aspectes que tractem al curs. Això és possible!
De fet, a la primera sessió van venir persones que a la segona sessió no, i a l’inrevés. També n’hi ha molts que han repetit. I alguns ja ens han fet saber que a més de fer aquest curs complet, faran el curs nivell II De les plantes medicinals a l’elaboració de productes, que iniciarem al mes de febrer i serà un dissabte al mes fins al juny, que acabarem al juliol.
Aquest segon curs és de formació de l’elaboració de productes a partir de les plantes medicinals.
Un dia de curs
Aquest dissabte passat vam iniciar la sessió amb una explicació teòrica de reconeixement de diferents espècies, situant els conceptes d’espècie, subespècie i quimiotip; i definint els conceptes d’híbrid, cultivars i varietats. D’aquesta manera vam poder situar el que faríem de manera pràctica la resta del dia. Seguidament, vam començar la pràctica amb el reconeixement en el camp de les diferents espècies, síntesi de les seves propietats i els trucs més importants per saber-les cultivar. Vam registrar olors, vam tocar cada una de les plantes i en vam agafar mostres per tal d’iniciar els herbaris individuals.
Pausa per dinar
Després de la intensitat d’olors i del descobriment d’espècies que no coneixíem o coneixíem poc, vam dinar el que la Fabiana ens havia preparat, un súper dinar on les plantes i herbes tenen una forta presència a cadascun dels plats.
Tarda de pràctica
Amb la panxa ben plena, vam seguir la formació amb dubtes que havien sorgit i aclariments. Per finalitzar, vam tornar a la pràctica. Sempre acabem les sessions enduent-nos algun regalet a casa, en aquest cas, vam anar a buscar una planta de farigola blanca (Thymus mastichina) per a cada asistent, al camp on en tenim plantades un miler! Va ser una jornada fantàstica. Amb moltes ganes de tornar-nos a trobar i continuar aprenent sobre aquest món que tant ens agrada i ens uneix. Ens encantarà veure cares noves a la pròxima sessió!
Embolic de farigoles
Després de dinar, vam voler posar en comú alguns dubtes sobre les espècies que havíem recol·lectat, sobretot de reconeixement. No sabeu quin embolic ens vam fer amb les farigoles! Sort que la Pilar no té cap dubte i vam poder distingir-les. Després de la feinada que ens va comportar, us deixem per escrit com distingir 5 de les 150 espècies de farigola que hi ha al món:
- Farigola francesa (Thymus vulgaris compacta/francesa): té un color intens.
- Farigola espanyola (Thymus vulgaris espanyola): té un color més aviat grisós.
- Farigola andalusa (Thymus capitata): les tiges joves són blanquinoses, tomentoses. Té les fulles molt menudes i són molt picants.
- Farigola llimonera (Thymus x citriodorus): té olor cítrica
- Farigola blanca (Thymus mastichina): té olor balsàmica molt intensa.
