Subscriu-te

Search
Close this search box.

Redescobrint Menorca

Menorca la recordava com un trencaclosques de camps tancats amb parets de pedra, amb vaques pasturant i amb taques de masses d’arbres, que conformaven petites taques de bosc. 

En tornar-hi l’he vist molt diferent…

Quinze anys després descobreixo els ullastres

Feia més de 15 anys que no anava a Menorca i recentment he pogut fer-hi una visita llampec amb motiu d’un encàrrec de feina. L’he vist molt diferent. Molt verda, perquè recentment havia plogut força i molt més arbrada. Però no hi dominen els pins i les alzines, sinó que hi són dominants els ullastres, les oliveres bordes, que conformen juntament amb l’arítjol i el llentiscle una autèntica selva mediterrània menorquina.

Hi he vist molt més abandó dels camps i un decreixement de la ramaderia extensiva. Ni una vaca pasturant, però si que hem trobat diferents cartells anunciant la venda de formatges a la pròpia casa de pagès. Es veu que en tancar-se la fàbrica del “Caserio” s’ha orientat la producció de formatge residual a la formatgeria artesana.

Les terres abandonades deixen lloc al creixement dels ullastres. L’ullastre ( Olea europaea var. sylvestris) és l’antecedent silvestre de l’olivera. De fet les oliveres són ullastres seleccionats, els que fan els fruits més grossos. La llenya del ullastre s’aprofita per fer les barreres o portes dels camps, mànecs, bancs i lògicament com a combustible. A més l’olivó, el fruit, l’olivereta del ulllastre és un bon aliment per a ocells. I a les clarianes que queden s’hi ha instal·lat com a cultiu furtiu l’enclova, una planta farratgera perenne, que té a més de l’interès agronòmic un interès ornamental per la seva floració a la primavera.

Altres descobriments de Menorca

Estava consultant el llibre “Plantes silvestres comestibles de Menorca” del botànic Cristòfol Mascaró Sintes i membre del GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa), quan vaig trobar-hi una nota sobre el Viver de plantes de Menorca i casualment la seva ubicació es trobava molt a prop d’on érem. Em va faltar temps per anar-hi, i ves per on la persona que ens va atendre era el mateix autor del llibre, en Tòfol, com ell mateix se’ns va presentar. Vam poder visitar el petit, però molt interessant i ben endreçat viver, i establir un primer vincle d’amistat i complicitat que esperem creixi amb el temps.

Un viatge llampec i per feina es va convertir en una experiència més que interessant, perquè també vam aprofitar el vespre per travessar l’illa de cap a cap i anar a Ciutadella a veure la meva mare intel·lectual com l’acostumo a anomenar. La Pilar Benejam ens va rebre amb la seva afabilitat i ens convidà a sopar al club nàutic. Una vista del port preciosa, una conversa reconfortant i per arrodonir-ho em vaig retrobar també amb les tapareres que vaig descobrir fa 15 anys, penjant de la paret de pedra del port.

Tot plegat felicitat humana i vegetal, un compendi perfecte!

Per saber-ne més us aconsello aquests dos llibres:

Plantes silvestres comestibles de Menorca. Cristòfol Mascarò Sintes

Les plantes de Menorca (3ra. edició revisada) Pere Fraga I Arguimbau. Irene Estaún Clarisó. Mireia Comas Casademont. Eva Cardona Pons

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar