Subscriu-te

Search
Close this search box.

Comiat a l’herballuïsa…

Tot i la sequera, el camp d’herballuïsa ha estat força productiu. És ara quan amb el fred va canviant el color i perd la seva plenitud, fins quedar-se ben seca. Abans que això passi li fem un últim homenatge i celebrem la seva festa temàtica.

Una planta amb molts noms…


L’herballuïsa és una planta originària de les terres del con sud Americà (Xile, Argentina… )on li diuen cedron o citron. Va arribar a Europa al segle XVIII. Com a tota planta més aviat de terres tropicals conté una proporció considerable de citral, component que li dona l’aroma cítric. Com totes les olors cítriques, ens resulta molt agradable i ens aporta benestar i alegria. Per això, la infusió d’herballuïsa és suau i bona de prendre, encara que no contingui uns principis medicinals molt concentrats.

Al darrere de l’herballuïsa hi ha tot un periple de noms i ressons històrics per identificar una planta que se la considera que és la que fa més bona olor del món. Com la identifiqueu? Com a Marialluïsa o com a herballuïsa? I en llatí sabeu que té diversos noms també? Tota una història que us explicarem al Parc de les Olors tot fent una sessió d’aromateràpia de camp, enmig de les llargues fileres d’herballuïsa que anirem collint.

Ens convé collir i assecar l’herballuïsa per poder fer infusions tot l’hivern

Si veniu a la Festa de l’herballuïsa el proper diumenge 19 de novembre podreu collir tota l’herballuïsa que vulgueu per fer-vos una bona reserva de fulles seques per a les infusions de tot l’hivern, fins esperar que torni a brotar cap a la primavera. Al Parc de les Olors en necessitem molta perquè totes les fórmules d’infusions porten herballuïsa com a component que suavitza el gust agrest que tenen les nostres plantes medicinals mediterrànies.

Destil·larem herballuïsa per fer-ne hidrolat

De la darrera tallada també aprofitem per fer algunes destil·lacions d’herballuïsa, no per l’oli essencial, perquè en té molt poquet, però si pel seu hidrolat que és molt agradable i té moltes aplicacions.

Altres articles dels hidrolats al blog:

Entreu al món dels hidrolats

Coneixeu per a què poden servir els hidrolats?

En farem licor

Si es maceren fulles d’herballuïsa en aiguardent dolç obtindrem un licor espectacular, sobretot si a més el reforcem amb la pela de llimona. A la festa farem el licor amb recipients de vidre reciclats.
Aprofitarem la darrera oportunitat de fer-ne esqueixos
Dels brots tendres que encara tenen les herballuïses en farem esqueixos i ,això si, els haurem de posar a bon recer, perquè per arrelar necessiten uns 20ºC. I el dia de la festa podreu comprar l’herballuïsa en test gran a un preu d’oferta perquè la cuideu a casa i us ofereixi el regal del seu aroma.

I per acabar, una poesia

Per què fregaria les meves mans
amb fulles d’herba lluïsa?

Em transformo
en l’aroma que rebutja
la distracció de la tristesa
i es creu un déu
i imagina un miracle.
Bruna Bas

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar