Subscriu-te

Search
Close this search box.

Tot preparant el nou curs

Aprofitem el mes d’agost i la calor per tancar-nos a preparar el proper curs. Tant per a l’educació com pel camp té més sentit organitzar la feina de setembre a setembre. La tardor és com una segona primavera i tot recomença. I respecte a la programació d’activitats estem revisant i preparant l’agenda, i més específicament la de la propera edició del Curs de formació.

El curs pràctic que proposem aplega coneixement i estil de vida.

L’agroecologia s’ha consolidat com una via prometedora cap a una agricultura més sostenible i respectuosa amb l’entorn. En aquesta perspectiva, el cultiu de plantes aromàtiques i medicinals (PAM) emergeix com una pràctica exemplar que aporta biodiversitat i beneficis ambientals als ecosistemes agrícoles. Però l’agroecologia i les PAM també ens aporten a les persones molts beneficis. Per això el curs que proposem no només tracta el món vegetal, sinó també inclou com els éssers humans gestem un estil de vida que millora la nostra salut, tant física com emocional.

Visca la Biodiversitat!!!

El cultiu d’un gran nombre d’espècies de plantes aromàtiques i medicinals sota l’enfocament agroecològic suposa afavorir la biodiversitat agrícola. Biodiversitat vegetal que a la vegada afavoreix la biodiversitat de la fauna insectívora auxiliar bàsic per al control de plagues i per afavorir l’equilibri ecològic. A través de diverses pràctiques, com l’associació entre diferents espècies, com ara els ametllers amb romanins, és possible crear un entorn que atreguin i afavoreixin les abelles i altres pol·linitzadors. Aquesta diversitat ajuda a prevenir desequilibris en el sistema, promou la pol·linització creuada i crea un ecosistema agrícola més resistent.

Control de plagues? Però si no n’hi ha !!

Una de les principals contribucions del cultiu de plantes aromàtiques i medicinals a l’agroecologia és el seu paper en el control de plagues i malalties. Moltes d’aquestes plantes emeten olors i compostos químics que actuen com a repel·lents naturals, mantenint lluny insectes i altres plagues perjudicials. A més, algunes plantes poden atraure depredadors naturals de plagues, establint un equilibri ecològic que minimitza la necessitat d’agroquímics. És el cas ja molt demostrat de la calèndula i de l’olivarda.

Cultiu de Consorci i Simbiosi

Les pràctiques agroecològiques promouen el cultiu de consorci, és a dir, la plantació de diverses espècies vegetals en la mateixa àrea. Aquest enfocament també es pot aplicar al cultiu de plantes aromàtiques i medicinals i per extensió a l’horta. Mitjançant la combinació de diferents plantes, es poden aprofitar les sinergies naturals entre elles, tot millorant els rendiments en producció i en salut de les plantes..

Aquesta simbiosi vegetal és inherent a l’agroecologia i al Parc de les Olors del Serrat l’apliquem tant com sabem. És un clàssic de l’hort d’estiu combinar el cultiu d’alfàbregues entre pebroteres i tomaqueres. O combinar el cultiu de mentes amb cebes…

La permacultura i el valor d’un sòl ric

Més del 60% de cultiu de Plantes aromàtiques i Medicinals són vivaces, vol dir que viuen més de 10 anys de mitjana allí on les plantem. Això suposa que no hem de remenar la terra, practiquem el que s’identifica com a permacultura en una gran part de la superfície de la finca. I així estabilitzem el sòl, tot evitant l’erosió i fomentem que el sòl formi un dens teixit de micorriza.

Aquesta pràctica demostra que l’agroecologia no només és una teoria, sinó una realitat viable i exitosa. A través del cultiu agroecològic de plantes aromàtiques i medicinals, podem construir ecosistemes agrícoles més resistents, equilibrats i respectuosos amb el planeta, assegurant alhora el benestar de les comunitats rurals i la nostra salut.

Segurament entre vosaltres hi ha persones que es plantegen un canvi de vida, un acostament al món rural, aturar-se i pensar de quina manera poder trobar l’equilibri vital que necessitem. El curs que proposem està pensat per facilitar-vos aquest camí.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar