Subscriu-te

Temps de podar la vinya i l’olivera i fer calçotades

És temps de calçotades, una bona excusa per fer una trobada i gaudir del calçots amb un bon romesco. Però sabeu quin és l’origen d’aquesta festa gastronòmica?.

La calçotada era un menjar de tros, que van inventar els mateixos pagesos en el temps que es podava la vinya. Al Parc de les Olors volem recuperar aquest origen i que pugueu venir a fer una calçotada i molt més. Mireu quin serà el programa del l’EXPERIÈNCIA DE LA FESTA D’HIVERN i el que podreu aprendre.:

1) Benvinguda amb infusió calenteta i anticovid.

2) APRENDRE A PODAR LA VINYA.I L’OLIVERA Anirem a podar una estona la vinya i oliveres, així aconseguirem els sarments i la brancada que després cremarem per coure els calçots..

3) COLLIREM ELS CALÇOTS. Els calçots són els grills d’una ceba que es colguen perquè tinguin el màxim tros de tija blanca. D’aquí el nom de calçots. Els collireu , els espolsarem bé amb una tècnica força divertida i els courem amb una bona flama.

4) FAREM LA SALSA DE LA CALÇOTADA: LA SALVITJADA. És un salsa feta amb el que tenien els pagesos al rebost en aquest temps: alls, pebrots secs (nyores), avellanes i ametlles, i tomàquets de penjar, oli, sal i vinagre.

5) GAUDIREM D’UNA BONA CALÇOTADA AMB CALÇOTS I CARXOFES A LA BRASA, MONGETES DEL GANXET AMB BOTIFARRA I CARN DE BE A LA BRASA.

Les festes del Parc de les Olors és una bona experiència per compartir-la en família , per això fem un menú infantil de 12€.

RECEPTA DE LA SALVITJADA

La diferència bàsica entre el romesco i la salvitjada és que a aquesta salsa s’hi afegien unes fulletes de menta i de julivert fresc, també s’acostumava a fer més aviat amb ametlles que amb avellanes, tot i que nosaltres la fem amb un 50% de cada.

A continuació teniu el procediment que fem , to fent-la amb el robot de cuina.

  • Escalivem els tomàquets, les cabeces d’all i torrem el pa. Els alls quan siguin cuits, els hi traiem la pell. Als tomàquets els hi traiem la pell i el pa tallem a trossets.
  • Un parell d’hores abans les nyores es rehidraten en aigua i després les tallem en trossets amb pell i tot, però sense llavors. (les llavors hidratades les guardem per sembrar-les i fer el planter dels pebrots de la propera temporada).
  • Pelem les avellanes i les ametlles torrades. ( per a 1 kg de salsa posem uns 250 gr de fruits secs)
  • Posem tots els ingredients al robot amb unraig d’oli i un rajolí de vinagre i sal. Quan estigui tot ben picat, hi afegirem més oli i vinagre si cal a més de sal i pebre al gust. Recordeu d’afegir-hi unes fulletes de menta i el julivert, en moderació, només un toc.
  • TRUCS: Recordeu que de vinagre només ens en cal un toc. Si us queda molt espessa la salsa i no hi voleu afegir més oli, hi podeu tirar l’aigua on hem posat a hidratar les nyores. Si al contrari us queda massa clara la podeu espessir afegint fruits secs.
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar