Subscriu-te

Search
Close this search box.

Romaní florit fora d’hora?

Quan mirem els nostres romanins veiem que des de mitjan de setembre estan ben florits! Quan normalment el romaní floreix més tard, quan comença a fer fred. ….

Plantes estressades, plantes florides

I a què es deu aquesta floració extemporània del romaní? Doncs a les plantes els passa com als humans, que a vegades reaccionen a una situació que els ha provocat molt estrès (en aquest cas el llarg, molt calorós i sec estiu) i quan tenen la primera oportunitat per florir i garantir la seva reproducció ho fan. Així la floració intensa del romaní és la resposta de supervivència quan les primeres pluges de setembre els van possibilitar fer una brotada i florir. Quan les plantes es troben en una situació d’estrès, sovint produeixen flors en un intent de reproduir-se abans que les condicions en què es troben empitjorin més. Aquests canvis alteren el cicle de floració de les plantes i fan que floreixin fora de la seva temporada habitual.

La floració de les plantes i l’estrès

Les plantes de flor o fanerògames tendeixen a florir, és a dir, a activar el seu sistema reproductiu quan senten que és l’hora de fer-ho. Per exemple l’ametller floreix sis mesos abans que la seva llavor, l’ametlla, maduri. I preveu que això sigui abans no arribin les intenses calors, perquè sinó pot neular-se, quedar arrugada i petita dins la closca de l’ametlla.

El romaní durant la intensa calor estiuenca es replega i dorm per poder suportar les intenses calors. Quan ja rep les pluges i la frescor tardoral acostuma a fer una floració i una vegada passats els freds més intensos i coincidint amb la floració de l’ametller, els romanins tornen a florir, tot oferint a les abelles el seu nèctar i els ametllers el seu pol·len. Aquesta simbiosi vegetal en la floració afavoreix i molt les abelles, com ja us hem comentat en alguna altre ocasió:  Perque els ametllers floreixen tan aviat? 
Les pluges de setembre i la baixada substancial de temperatures que vam tenir durant dues setmanes va animar la floració de diverses espècies: els rosers, algunes espècies de sàlvies i els romanins.

Per tant, podem concloure que les plantes activen els processos de floració, a mode de procés de supervivència, quan senten un estrès postraumàtic, i creiem que aquest estiu realment ha estat traumàtic per a elles i per a tots els éssers vius.

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Altres articles del Romaní
divulgació

El cabell et preocupa?

Fa uns anys el meu cabell em preocupava i molt perquè tenia psoriasi seborreica que feia que les meves espatlles sempre estessin nevades i sofria d’un picor considerable. Anava provant tota mena de xampús i no trobava solució al meu problema, fins que una bona amiga…

Llegir més »
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar