Subscriu-te

Search
Close this search box.

Perquè els ametllers floreixen tan aviat?

Comencem a veure ametllers florits. Tot i el fred i les moltes probabilitats de gelades els ametllers floreixen. Tracto de trobar-hi la resposta i la veritat és que els vegetals sempre ens sorprenen. Sembla que l’ametller floreix ben d’hora perquè té més por de la calor que del fred. Sabeu perquè?

Comencem a veure ametllers florits. Tot i el fred i les moltes probabilitats de gelades els ametllers floreixen. Tracto de trobar-hi la resposta i la veritat és que els vegetals sempre ens sorprenen. Sembla que l’ametller floreix ben d’hora perquè té més por de la calor que del fred. Sabeu perquè?

La clau per comprendre perquè els ametllers floreixen tan aviat

Els vegetals busquen garantir la seva reproducció. El fruit de l’ametller i per tant la seva llavor triga de 5 a 6 mesos a madurar i ser biològicament activa, això implica que si l’arbre floreix entre la segona quinzena de gener i la primera de febrer el fruit aprofitarà les pluges de primavera per desenvolupar-se i la calor dels inicis d’estiu per madurar. Però si retardés la seva floració les onades de calor estival i la sequera l’agafaria amb el fruit a mig fer i per tant llavors si que perdria la possibilitat de reproduir-se. Per això l’ametller pren la decisió d’arriscar-se a patir alguna gelada (la flor suporta els -2ºC i l’arbre fins a -20ºC), abans de patir una onada de calor abans d’hora. Si fos així, l’arbre podria assecar-se i perdre la vida pel sobreesforç que faria per poder arribar a fer madurar els seus fruits.

L'ametller és un arbre que ens van dur molt probablement els fenicis o bé els grecs de l’altre extrem de la Mediterrània, potser de Pèrsia o Palestina on ja era cultivat des de fa milers d’anys.

L’AMETLLER (Prunus dulcis)

L’ametller és un arbre que ens van dur molt probablement els fenicis o bé els grecs de l’altre extrem de la Mediterrània, potser de Pèrsia o Palestina on ja era cultivat des de fa milers d’anys.

CULTIU

És un arbre caducifoli. Pertany a la família de les rosàcies, que és una de les més evolucionades i nombrosa en espècies. Es cultiva sobretot pels seus fruits, les ametlles, però també es valorada la seva fusta. I té un alt valor ambiental, perquè el seu nèctar primerenc és un aliment estratègic per a les abelles. Ideal combinar el cultiu de l’ametller amb el de romaní per afavorir l’ecosistema equilibrat entre abelles i espècies vegetals.
Hi ha moltes varietats d’ametllers, però bàsicament s’han de distingir entre el prunus dulcis var. dulcis i el prunus dulcis var. amara que és el que fa les ametlles amargues. Els de fruit amarg no es poden fer servir per alimentació perquè a banda del mal gust els fruits contenen amigdalina, una substància que és tòxica i que només es fa servir per a usos farmacològics.

APLICACIONS I USOS

El fruit de l’ametller el podem considerar un superaliment però ens hauríem d’acostumar a menjar les ametlles crues, no pas fregides o torrades. I si pot ser recent trencades.
Una ametlla és una important font de proteïnes (20%), però sobretot de greixos (50%), àcids grassos positius com l’àcid oleic i fibra (15%) soluble ideal per afavorir la flora bacteriana i tenir sensació de sacietat, així com l’antioxidant vitamina E i el magnesi a més d’un alt contingut en calci.

L’alt contingut en greix de l’ametlla fa que se n’extregui l’oli d’ametlla, una base cosmètica molt valorada.
El problema de les ametlles és que tenen una esclòfia molt dura i es fan difícil de trencar a ma, però són un combustible fantàstic i la fusta de l’arbre, quan es poden els ametllers, també és perfecte per cremar.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar