Subscriu-te

Search
Close this search box.

Nou any, nous propòsits ambientals

Alguns dels meus propòsits ambientals per al 2021
Quan s’enceta un any nou acostumem a fer grans propòsits per millorar la nostra vida. Aquest any amb la pandèmia tots coincidrem segurament en desitjar recuperar la NORMALITAT. Amb tot ben segur que la crisi sanitària i econòmica que vivim també ens dóna l’oportunitat de repensar el nostre estil de vida i les nostres prioritats. A mi m’hi ha ajudat sobretot un dels pensadors més oportuns que conec, l’Stefano Mancuso. Recentment ha publicat el llibre “La nación de las plantas”, us el recomano.

Alguns dels meus propòsits ambientals per al 2021

1) Més humilitat davant els altres éssers vius.

Els humans tenim tendència a considerar-nos superiors al conjunt dels altres éssers vius, però això no és així. Mentre la mitjana de supervivència de les espècies d’éssers vius de la Terra és de 5 milions d’anys, només fa 30.000 anys que l’homo sapiens pobla la Terra, i si no ens espavilem estem precipitant la nostra propia extenció ben ràpidament.

2) Menys viatjar però més comunicació i col·laboració

Aquest any hem pogut comprovar que no moure’ns no vol dir que no ens puguem comunicar. Però ens és dificultós fer-ho perquè tot i que tenim internet i la venda on-line, el teletreball i les videoconferències, enyorem les abraçades, les passejades i xerrades, vaja la llibertat de moviments. Perquè allò que caracteritza els animals és la seva capacitat de ser animats, de basar la seva vida en el moviment. En canvi les plantes tenen un sistema de comunicació molt depurat perquè no compten amb la capacitat de moure’s gaire. Potser de les plantes podrem aprendre a comunicar-nos amb més profunditat. Potser podrem dedicar a millorar el contingut de les nostres comunicacions tot buscant en allò que tenim aprop la màgia de la descoberta i de l’aprenentatge, així com la força de la col·laboració.

3) Plantar 100 arbres com a mínim.

Si com diu Mancuso podríem solucionar en una bona part les emissions de diòxid de carboni i l’escalfament global tot plantant 1 bilió d’arbres i convida als Estats a fer-ho, perquè mentrestant els que puguem no hi ajudem? A cada persona del planeta li tocaria plantar 33.000 arbres al llarg de la seva vida. Al Parc de les Olors del Serrat hi participem plantant-ne com a mínim 100 arbres cada any.

4) Millorar el nostre hàbitat i compartir-lo encara més si podem.

Sabeu que tenim en comú els virus i els humans? Som els únics éssers vius que destruim el nostre hàbitat. Els virus ho fan arribant a matar el seu hoste. Nosaltres ho fem destruint la biodiversitat i creant desequilibris ecològics que acaben essent negatius per a la nostra pròpia espècie. Quan ens esforcem en fomentar espais com els Parcs de les Olors on l’aportació de biodiversitat es fa compatible amb la producció, el que fem es invertir la tendència al desequilibri. La sostenibilitat econòmica, ambiental i social ens obre les portes a un model de vida més senzill, equilibrat i connectat amb el gran regne vegetal, que suposa el 85% dels éssers vius del planeta.

Valgui aquest primer article de l’any per convidar-vos a col·laborar plegats a fer-ho possible i poder-ho gaudir un proper dia on tornem a ser éssers animats i puguem moure’ns en llibertat.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar