Subscriu-te

Search
Close this search box.

L’oli de calèndula i els seus beneficis

Venir al Parc de les Olors del Serrat en aquesta època hauria d’ oferir l’oportunitat de veure florits els camps de calèndula (Calendula officinalis), però la sequera tan perllongada que patim ens té molt limitada la presència del color groc i taronja de les flors de calèndula, això no exclou que puguem gaudir del nostre oli de calèndula això no exclou que puguem gaudir del nostre oli de calèndula. 

Del camp a la cosmètica

El procés de fer una oli de calèndula (calèndula officinalis comença amb el cultiu de la planta. La calèndula és una planta de la que es cull la flor, perquè és als pètals on concentra els seus principis actius.
Collim les flors una a una i les duem a l’assecador. Una vegada assecades les duem a Provital, un laboratori d’extractes vegetals qui s’encarregarà de fer el macerat de flors de calèndula en un oli portador. Una vegada fet l’extracte en oli o oleat, es passa a l’envasat.

De manera artesana és fàcil produir-nos l’oli de calèndula

Pas 1: Disposar de flors de calèndula que posarem en un recipient de vidre.
Pas 2: Omplirem el recipient d’un oli portador. Els olis que es fan servir més són l’oli de gira-sol i l’oli d’ametlles. Caldrà assegurar-nos que l’oli cobreixi les flors i disposar el pot de vidre en un lloc a les fosques i si pot ser que hi hagi contrast tèrmic entre el dia i la nit.
Pas 3: Tapem bé el pot de vidre i cada 3-4 dies el xinxollem, de manera que ajudem a la transferència de principis actiu de la flor a l’oli i que estiguin ben submergides les flors i no hi hagi perill que s’hi facin fongs.
Pas 4: Al cap de 40 dies la maceració ja es podrà colar i ja tindrem un bon oli de calèndula.

Per què és tan bo l’oli de calèndula?

Els pètals de la calèndula, per poder suportar el sol sense pansir-se, contenen un principi actiu molt protector que funciona de restaurador dels teixits. Conté mucílags i altres principis que aplicats a la pell, són emol·lients i ajuden a regenerar els teixits i a hidratar la pell, per això es fa servir com a matèria bàsica de tot producte cosmètic de qualitat.

L’oli de calèndula és un imprescindible per a la pell, ja que permet hidratar-la i regenerar-la. Sovint és molt conegut per a aplicar a pells delicades com la dels nadons, a qui se’ls fa un massatge amb aquest producte després del bany per evitar dermatitis provocades pels bolquers. Però no només el podem fer servir en aquest cas, sinó que el podem incorporar en el nostre dia a dia per combatre èczemes, dermatitis, úlceres, cremades, ferides, acne o picor i picades d’insectes entre altres. És un fabulós nutritiu, calmant i antisèptic. Ideal per pells atòpiques.

L’oli de calèndula també es fa servir per poder diluir els olis essencials. Per exemple, en aquest temps de refredats molt abundants, si afegim 2-3 gotes d’oli essencial de farigola blanca a una mica d’oli de calèndula obtindrem un oli balsàmic fantàstic per fer massatges al pit i que ens ajudarà a respirar millor i ens remetrà la irritació de coll i bronquis.

Com bé sabeu, el Parc de les Olors és sinònim de salut, per tal que gaudiu de les propietats de l’oli de calèndula, aquells que feu una compra superior a 60 € a la botiga on-line, aquesta setmana us podreu endur de regal aquest magnífic producte!

Júlia Ribas Cortina
Coordinadora d’educació i activitats del Parc de les Olors del Serrat

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar