Subscriu-te

Search
Close this search box.

L’estiu i els mosquits, una coincidència incòmoda

Els visitants dels Parcs de les Olors s’estranyen sovint perquè no acostumem a tenir mosquits empipadors, dels que ens piquen i especialment no tenim mosquits tigres. Tot i que tenim una bassa propera a l’edifici i a l’àrea de picnic.

Com aconseguim ser un espai ‘free‘ de mosquits tigre?

Unes notes entorn del mosquit tigre (Aedes albopictus)

  • Es diu albopictus per les ratlles blanques que té tant al cap com al cos i a les potes.
  • Com els altres membres de la família dels mosquits, la femella és la que ens pica. Està equipada amb una trompa fina i allargada (probòscide), amb la que xucla la sang dels vertebrats per nodrir els seus ous. Els mascles s’alimenten de nèctar. Detecten les seves víctimes per l’escalfor i emissió de CO2.
  • És un insecte que pica especialment durant el dia, mentre que les espècies autòctones piquen més durant la nit.
  • És originaria del sud-est asiàtic i ens va arribar ap a l’any 2004 a través del transport de mercaderies. La importació de plantes ornamentals com el bambú de la sort (Dracaena sanderiana) ha afavorit la seva disseminació.
  • Tenen un radi de vol de 400 m, per això quan se n’adverteixen exemplars cal revisar tot l’entorn més proper i eliminar quansevol lloc on hi pugui haver aigua estancada(plats de testos, gerros, petites basses…). Les mosquites tigres posen els ous en sec, però molt prop de l’aigua, així quan els ous eclosionen van a créixer a l’aigua.

Com podem fer front al mosquit tigre?

Ras i curt és qüestió d’ecologia. Els mosquits tigre tenen depredadors, però els més eficaços són els de les seves terres tropicals d’origen. I si els importem llavors acabaríem de fer un desastre ecològic. Però podem fer moltes coses, especialment preventives. Mesures de prevenció com ara moltes plantes aromàtiques plantades de manera estratègica i amb força quantitat fan de barrera perquè no vinguin els mosquits. La raó és perquè l’olor que desprenen és un autèntic repel·lent. Especialment la d’aquelles plantes que fan olor cítrica (marialluïsa, herba llimona, tarongina, gerani d’olor, lavanda,…..). D’altra banda a la bassa tenim peixos i granotes, que a la seva dieta tenen els insectes com un dels seus menús bàsics. Les libèl·lules, aranyes i altres insectes també mengen mosquits. Els ocells, com les orenetes, els falciots negres i els papamosques també en cacen, però miren de poder menjar coses que siguin una mica més grosses que els mosquits, per la qual cosa no pensem que fan una gran neteja.

L’aplicació d’insecticides sobre els insectes adults pot afectar altres insectes que són beneficiosos com ara les libèl·lules i a més si no actuem sobre els llocs de posta d’ous serà molt difícil controlar la població del mosquit tigre.

Pilar Comes Solé

Per fer front a les picades dels mosquits tigre ens van molt bé les infusions cítriques i els olis essencials. Us recomanem especialment el pack de la setmana:

És molt recomanable que arribat l’estiu ens tornem més vegetarians i incrementem els aliments que contenen més vitamina B1: cereals integrals, llegums, fruits secs i ous. A més de les verdures i fruites. I a la gerra d’aigua afegim-li el suc d’una llimona. Aquest fruit, al contrari de la taronja, és un aliment alcalinitzant. Deixem de prendre sucs de taronja i ens fem infusions fredes que continguin plantes amb alt nivell de citral, com ara el lemon gras o herba llimona (com ara la nostra infusió “Bona tarda”). Tambè fer servir el difusor amb oli essencial de llimona és una alternativa mes sana que els productes ‘ endollables’ del mercat amb barrejes de insecticides.

Per prevenir les picades també es convenient fer servir  repel·lents naturals, l’olor d’alfàbrega i llimona no els agrada gens als mosquits. Per això el nostre ambientador d’alfàbrega,  actua com un autèntic repel.lent dels atacs dels mosquits.

I si tenim la mala sort que encara ens piquin, el que no hem de fer mai és rascar-nos. Quan ens comenci a picar, va molt bé posar-nos unes gotetes d’oli essencial de lavanda 100% pur sobre la mateixa picada. Ens desinfectarà i a més evitarà que la inflamació progressi i ens provoqui la picor intensa que ens empeny a rascar-nos i a fer-nos encara més agressió a la pell.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar