Subscriu-te

Search
Close this search box.

Les farigoles, tot un patrimoni tan valuós com oblidat

Quantes espècies de farigola coneixeu? Sabeu que la Península Ibèrica és el paradís de les farigoles? Som conscients del valor que això té?

Les farigoles, tot un patrimoni tan valuós com oblidat

Quantes espècies de farigola coneixeu?

Sabeu que la Península Ibèrica és el paradís de les farigoles?

Som conscients del valor que això té?

Les petites i infravalorades farigoles ibèriques

Les farigoles són un gènere de petits arbustos aromàtics propis de les terres mediterrànies occidentals. La Península Ibèrica és l’àrea del món que té major nombre d’espècies diferents del gènere THYMUS. Se n’han identificat unes 40.

Arreu del món se’n troben fins unes 500 espècies, la més estesa és la Th. Serpyllum, el que per a nosaltres és la farigola de muntanya. Fins i tot a la tundra de Groenlàndia s’hi troba una espècie adaptada a aquestes terres tan fredes (Thymus praecox).

Les espècies de farigoles ibèriques es concentren sobretot a la part est de la península, tot coincidint amb la part de terres més calcàries. Això és lògic perquè a la major part d’espècies de thymus els agraden els terrenys bàsics. És en aquestes terres on es troba molt difós el thymus vulgaris , dels que se’n reconeixen diferents varietats i quimiotips. De fet a cada lloc la farigola s’adapta i té un perfil químic adaptat al grau de sequera, al tipus de sòl.. En terrenys àcids trobem la thymus mastichina, la nostra valorada farigola blanca i també s’hi adapta el thymus zigis i el thymbra capitata. Però fins i tot hi ha una espècie de farigola (Thymus pulegoides) que viu en terres inundades. Així com en tenim algunes que tenen una alta resistència a la sequera i s’estenen per terra formant una capa entapissant com el Thymus celiatus. No seguirem amb el llistat perquè resultaria un article molt llarg, però si que hem d’entendre que tenim el privilegi de estar al rovell de l’ou de l’ecosistema de les farigoles. I perquè essent un patrimoni vegetal molt valuós, com és que en tenim un desconeixement cultural tan gran actualment?

Les farigoles unes plantes aromàtiques i medicinals amb molt futur

Des d’una perspectiva de l’economia verda, les farigoles ibèriques entenem que poden suposar un potencial de biodiversitat i de recursos per al món rural per al futur. Per una banda pràcticament el 80 % de l’oli essencial obtingut de la recol·lecció silvestre i dels cultivars de farigola es concentra al Llevant (especialment a la regió de Múrcia) i Andalusia i va a parar al mercat exterior, de manera massiva, sense valoritzar. Però per altra banda, si aneu a comprar una farigola a un garden molt probablement us vendran un test de thymus vulgaris (var. compacta), una planta cultivada francesa que s’ha imposat al mercat pel seu color verd més intens i la seva bona adaptació als medis enjardinats.

I la pregunta que ens fem doncs és: per què no sabem valoritzar el nostre patrimoni de farigoles al nostre propi país? Bé, la resposta segurament és més complexa de la que aquí en quatre ratlles us presentaré, però des del meu punt de vista l’aprofitament de les farigoles s’ha plantejat com la major part dels cultius: com a monocultiu i com a matèria primera d’una mercat globalitzat. Un mercat de tones, no de kgs. Un mercat homogeni, que no es basa en la diversitat, sinó en la simplificació i unificació de matèries. Un mercat amb uns consumidors poc coneixedors de les qualitats, tipus i aplicacions de les farigoles.

La nostra feina amb les farigoles de la ma dels consumidors.

La feina que fem des del Parc de les Olors és el de formigueta que tracta de valoritzar el patrimoni de les nostres plantes aromàtiques i medicinals mediterrànies. Per això les nostres produccions son insignificants per a un mercat global, però suficients per abastir el nostre grup creixent de consumidors als qui directament podem fer arribar una fórmula d’infusió pels refredats, Adeu refredats,  amb la nostra meravellosa farigola blanca. O bé unes bossetes per poder-se fer la molt recomanable sopeta de farigola…. i ja no parlem de l’oli essencial de Farigola Blanca que tants adeptes va tenint com a vaporitzador per desinfectar la llar i per aconseguir un bàlsam perfecte per poder ajudar el nostre sistema respiratori. De mica en mica la nostra feina de formigueta es va estenent de la ma dels consumidors i del treball en xarxa amb els altres parcs i entitats amb qui compartim la nostra visió d’una economia social vegetal. I per fer créixer la nostra tasca amb la farigola enguany farem la primera Festa temàtica de les FARIGOLES on esperem:

  • Gaudir de les farigoles florides i d’un bon ramet que us en collireu.
  • Presentar-vos les diferents espècies de farigoles i les seves aplicacions
  • Introduir-vos en la seva reproducció i cultiu.
  • Saber com es destil·len
  • Fer un licor amb les seves flors
  • Gaudir d’un dinar popular on les farigoles seran les protagonistes.

Us hi esperem el diumenge 24 de març!!!!

 

Pilar Comes Solé 
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar