Subscriu-te

Search
Close this search box.

L’arç blanc i el saüc

Dos arbres medicinals que neven el paisatge de primavera
i que no valorem com caldria

Als marges més frescals ja fa unes setmanes que han començat a florir els saüquers i quan hem pujat al Pirineu també hem pogut veure l’arç blanc ben florit. Les seves flors blanques destaquen d’entre els verds tot fent que el paisatge se’ns presenti amb un efecte nevat primaveral.

El saüc, el bon arbre

El Saüc (Sambucus nigra) és un arbre propi de les terres frescals i no massa fredes. S’acostumaven a plantar tocant a les masies perquè se’l considerava un arbre medicinal de primer ordre. Es collien sobretot les flors amb les que s’acostumava a fer el cava de saüc (recepta), també s’assecaven per fer-ne tisanes desinfectants per refredats i altres infeccions. I dels fruits se’n feien xarops i melmelades. La seva fusta també s’aprofitava per fer-ne eines pel camp o bé tanques.

L’arç blanc, l’arbre del cor

L’Arç blanc (Crataegus monogyna) és un arbre de poca alçada de la família dels rosers. Punxós com és, se’l plantava per fer tanques als límits dels camps. Es reprodueix molt fàcilment en bancals de cultiu que han estat abandonats, com és el cas dels arços que hem vist al Pirineu, quan travessàvem el port de Perves. Les peces de camps abandonats sembla que s’hi hagin plantat els arços, de tants que n’hi ha.

A les flors i fulles de l’arç blanc se’ls reconeixen propietats medicinals molt interessants: cardiotòniques i lleugerament diürètiques; ajuden a rebaixar la pressió arterial i també per estats d’ansietat i d’arrítmies fan una funció antiespasmòdica.

Aquests dies era inevitable veure la gran quantitat de saücs i arç blanc que hi ha a les nostres terres i pensava: quina quantitat de recursos que no aprofitem!!. Tant els saücs com l’arç blanc formen part d’aquella vegetació , antigament plantada i que s’ha convertit en ruderal. Els que els coneixem i valorem ens hi acostem i els olorem i admirem. I ells sembla que ho sàpiguen i ens conviden a collir les seves flors blanques, lleugerament oloroses i sobretot tant complexes com perfectes que provoquen la sensació d’una lleugera capa de neu fresca en una primavera amb record de calor al mes de maig.

 

PIlar Comes Solè

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar