Recepte del cava de saüc

La pluja ens ha rentat les flors del saüc. i com que no podem treballar al camp perquè està xop, aprofitem per fer cava de saüc (Sambucus nigra)*.

La pluja ens ha rentat les flors del saüc. i com que no podem treballar al camp perquè està xop, aprofitem per fer cava de saüc (Sambucus nigra)*.

Us passo la recepta:

Pas 1: Cal que agafeu les flors de saüc de bon matí, perquè és quan els llevats que conté la flor estan més actius.
Pas 2: Disposeu 15 ramells de flors o umbel·les per 5 litres d’aigua en un recipient ben net i si pot ser de vidre o bé d’acer inoxidable.
Pas 3: Afegiu sucre (800 grams per a 5 litres).Desfeu el sucre en 2 litres d’aigua i el suc d’una llimona a més de la pela de llimona a trossets. Afegiu-ho tot al recipient on són les flors.
Pas 4: Tapeu amb un drap de cotó o bé una gassa per a què pugui respirar però que no hi pugui entrar cap mosquit o brossa durant 3 dies a l’exterior (sol iserena).
Pas 5: Després de 3 dies de maceració , colar i disposar el líquid en una garrafa, si pot ser de vidre i només tapada amb una gassa i drapet de cotó fixat amb una goma, posar la garrafa a l’exterior per facilitar la fermentació durant 15 dies.
Pas 6: Envasar en ampolles amb tap de gasosa, perquè suporti bé la pressió del gas. Deixar-les reposar un mínim de 15 dies.
Pas 7:Ja podem fer la celebració del desconfinament obrint l’ampolla del cava de saüc poques hores abans haurem posat a la nevera. Cal tenir en compte que si esperem més d’un mes a obrir-la el cava pot ser que s’hagi tornat vinagre.

El saüc se l’anomena el bon arbre, Es plantava arrecerat a tocar de les masies perquè era una de les plantes que es consideraven més beneficioses i que tenia més aplicacions.De la fusta se’n feien instruments musicals i eines. De les flors se’n fa el cava i també es mengen com a postres dolços. A la vegada que s’apliquen bo i seques per a infusions, especialment amb virtuts desinfectants per als refredats.Dels seus fruits negres se’n fan melmelades…

Comments are closed.