Subscriu-te

Search
Close this search box.

Hivern, temps d’arbres

Aquests dies de fred les feines al camp no s’aturen, però es fan feines més invisibles, més de preparació, l’any comença i s’ha de ser previsor. Allò que fem ara es veurà a la primavera. Bàsicament ens centrem amb els arbres. Us passem alguns consells bàsics.

Com adobar els arbres?

A l’hivern s’adoben els arbres i les nostres plantacions d’aromàtiques. Quan pensem en adobar els arbres sabem que s’ha de fer a l’hivern i sovint caiem en l’error de disposar l’adob al voltant del tronc. El més oportú és fer uns forats a un metre i mig del tronc. Uns forats de 40 cm de fondària per un pam d’ample serà suficient i allí disposarem el fem, ben compostat. Taparem el forat amb la mateixa terra i refarem l’escocell, el clot practicat al peu d’un arbre o arbust per tal de recollir l’aigua de pluja o facilitar les regades.
L’adobat dels arbres cal fer-lo a certa distància del tronc perquè les arrels que capten els nutrients són les més finetes, les dels extrems del pa d’arrels que té l’arbre.

Hem de podar els arbres?

Aquests dies també estem acabant la poda de les oliveres i dels diferents tipus d’arbres que tenim al parc. De fet anem a una poda mínima, la imprescindible.
En Josep Sibilla, el nostre expert en arboricultura, quan va venir a fer el taller de poda va dir: “La millor poda és aquella que no cal”. Amb això ens venia a dir que la poda d’un arbre no és imprescindible. Sovint la poda es fa per les nostres necessitats, perquè una branca ens fa nosa, perquè volem estimular que faci més fruit, per fer que creixi més recte, per treure les branques que es fan nosa entre elles i les que s’han assecat.

Com preparar la plantació de nous arbres?

Aquest any també volem plantar més arbres al Parc de les Olors del Serrat. I ara és hora de preparar-los el lloc. Per això començarem marcant els llocs on plantarem els nous arbres amb una estaca. Farem els forats on els plantarem i al fons hi disposarem una mica de compost, el taparem amb terra i els deixarem oberts fins que d’aquí unes setmanes hi disposarem els arbres. Tingueu en compte que el forat ha de ser generós perquè l’arbre trobi la terra estovada a l’entorn de les seves arrels. Un cop el plantem, hem de garantir que les terra que l’envolta estigui ben compactada perquè no li quedi aire i a més li hem de fer una regada ben generosa, com a mínim uns 15 litres d’aigua per garantir que tota la terra que toca a les arrels estigui ben humitejada i ajudi a omplir qualsevol bossa d’aire que hagi pogut quedar.

La tria dels arbres

Si voleu plantar arbres, mireu de comprar-los a l’hivern, jovenets i d’arrel nua, directament a un viver del nostre país. També podeu aprofitar la fira de la candelera de Molins de Rei, on hi ha diversos viveristes que porten a vendre els arbres amb arrel nua. El preu serà molt més raonable que si el compreu en un garden i en test., i sobretot un arbre jovenet s’adaptarà més fàcilment al lloc nou on créixer. I creixerà amb més vitalitat que si compreu un arbre ja gran que ha anat mal creixent en un test.
Mireu de comprar varietats d’arbres rústics i sobretot no oblideu que amb el canvi climàtic ens calen varietats poc exigents d’aigua i que suportin les elevades temperatures. I si compreu ametllers penseu de plantar-hi a prop romanins. Si no sabeu perquè podeu consultar al nostre blog l’article que parla de la simbiosi dels ametllers i els romanins

 

Pilar Comes Solé
Impulsora Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar