Subscriu-te

Search
Close this search box.

El miracle de la pluja i de l’arc de Sant Martí

Sentir la pluja i l’olor de la terra mullada ha estat com un miracle que s’ha clos amb l’arc de Sant Martí. Comença la tardor o la segona primavera mediterrània i podem retornar al viver i a plantar els calçots, les cols… La terra ens espera!

Què suposen els 30 litres de pluja que han caigut aquests dies?

La terra s’ha regat, entre 6 i 10 cm de profunditat la terra s’ha saturat d’aigua, però més a fons encara trobem una terra seca. Els 30 litres que han caigut ens serveixen per estalviar-nos un o dos regs i regar aquells espais que no tenim en reg, però sinó ve una bona llevantada i cauen més de 100 litres no hi haurà un reg de profunditat, aquell que ajuda a humidificar a fons ,fer una reserva d’aigua per a les arrels dels arbres, i anar refent els freàtics per a què els pous puguin recarregar-se.

Però la pluja d’aquests dies, encara que insuficient per refer-nos de la sequera continuada de fa més de tres anys, ha suposat un gran confort. El confort d’una temperatura més moderada, més confortable per a tots els éssers vius. El goig de sentir l’olor de la terra mullada, el plaer dels Arcs de Sant Martí, a més de sentir com els vegetals reverdejaven, com se’ls aixecaven les fulles pansides i el sòl mostrava aquell color fosc propi de la terra mullada i no el de la terra polsosa propi de la sequera intensa que feia tant temps que suportàvem.

Hem vist molts arcs de Sant Martí

Per acabar-ho de celebrar hem vist molts arcs de Sant Martí, arcs del cel o arcs iris…Totes aquestes identificacions són vàlides. El més popular és el d’arc de Sant Martí. Sant Martí de Tours era un sant molt valorat a Catalunya i Occitània. I sembla que des de l’Empordà es va fer córrer una llegenda: Sant Martí valerós i atrevit va fer una juguesca amb el dimoni per veure qui podria fer el pont més bonic. El diable el va fer de gel, petit i de colors apagats. Sant Martí el va fer de colors vius, ben llarg i de vidre.

Més enllà de la llegenda, la denominació d’arc iris és més aviat la forma literària i científica i l’arc del cel una forma popular precristiana que ha anat en desús i la de l’arc de Sant Martí la que s’ha anat imposant des dels inicis del segle XX.

Què és i quan es forma un arc de Sant Martí?

Per a què es formi un arc de Sant Martí cal que la llum del sol impacti en petites gotes d’aigua. Les gotes poden ser de la pluja, d’uns aspersors o bé fins les gotes d’una cascada.

Perquè es formi un arc de Sant Martí s’han de donar un conjunt de condicions:

 • Una cortina d’aigua (de pluja, una cascada o fins d’un aspersor)
 • Gotes d’aigua petites (menys de 0.5mm)
 • Que no hi hagi núvols baixos que tapin el sol
 • El sol (o la lluna) a un punt baix però per sobre nostre
 • Que l’observador estigui en un punt concret.
Font: Wikipèdia

La llum del sol és blanca, però quan la llum del sol colpeja una goteta de pluja es separa en diferents colors: vermell, taronja, groc, verd, indi i violeta.

La simbologia de l’arc de Sant Martí

L’arc de Sant Martí és una obra d’art de la natura efímera, una mostra de land art meteorològic, un gran regal estètic després de la tempesta.

 • Esperança: Els arcs de Sant Martí apareixen al cel després d’una tempesta, significant el final d’un període dolent i la mirada cap a un nou capítol. Això ha convertit l’arc de Sant Martí en un símbol popular d’esperança.
 • Promesa: A la Bíblia, un arc de Sant Martí apareix després del diluvi com una promesa de Déu que el període de les inundacions s’havia acabat i que començava un nou dia. Els cristians sovint veuen l’arc de Sant Martí com la promesa de Déu a la humanitat. Aquest significat dels arcs de Sant Martí també s’enllaça amb la història de Noè i l’arca.
 • Diversitat en la sexualitat: En els darrers anys, l’arc de Sant Martí ha estat adoptat pels activistes LGBTQ com a símbol del moviment pels drets dels gais. En aquest context, l’arc de Sant Martí representa la diversitat de la sexualitat, així com l’orgull, el desafiament i l’esperança d’un futur millor per a aquest grup.
 • Bona sort: Diu la llegenda irlandesa que les olles d’or es poden trobar al final de l’arc de Sant Martí. Segons la llegenda, els follets amaguen el seu or al final de l’arc de Sant Martí, i si et trobes amb aquest or el pots agafar. Això ha fet de l’arc de Sant Martí un símbol de bona sort i prosperitat.
 • Igualtat i pau:  El simbolisme de la igualtat prové del fet que els arcs de Sant Martí estan formats per diversos colors. Tot i que cada color és únic i individual, poden treballar junts per crear un conjunt bonic.
 • Impermanència: Els arcs de Sant Martí duren poc al cel, es dispersen ràpidament després de mostrar-se. Això els associa amb la la fugacitat, fent-nos un recordatori que s’ha de viure el present.

Després d’escriure aquestes ratlles baixarem al viver a retrobar-nos amb les plantes que han sobreviscut aquest dur estiu. Ens tocarà sembrar, trasplantar i fer esqueixos, …..reneix la vida quan la calor intensa ens abandona. Ja no haurem d’esperar que es pongui el sol per poder fer activitats. El passeig pel Parc, les activitats diürnes ja tornaran a ser plaents.

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

 

 

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar