
Els nostres avantpassats ja feien servir, arreu del món, les herbes aromàtiques com a part de la seva alimentació. Segons les modes culinàries del moment, les herbes han tingut més o menys presencia als plats dels restaurants i de les cases, amb un format o amb un altre, però, sempre hi han estat.
A la mediterrània comptem amb moltes espècies diferents de plantes aromàtiques i medicinals com el romaní, la farigola, la sàlvia, la menta…
Per què fem servir les herbes aromàtiques a la cuina?
Marquen la diferència a la cuina: potencien el sabor del que mengem i alhora donen color als plats que cuinem, servint de decoració. Per nosaltres, però, les herbes són i representen molt més que això.
A part d’aquestes funcions, ens aporten propietats nutritives i medicinals, pel fet que contenen moltes sals minerals i vitamines. Ens aporten una pila d’antioxidants que ens ajuden a millorar la qualitat de la nostra dieta, que normalment s’excedeix en elements oxidatius, ja que tenen una alta concentració de principis actius medicinals.
Fem un espai a les plantes aromàtiques a casa nostra
L’espai que tenim a casa no hauria de ser un impediment per fer servir plantes aromàtiques i medicinals a la cuina. No tothom disposa d’un pati o jardí, per això una recomanació per aquells que no disposeu d’espai per plantar plantes aromàtiques, és tenir alguna planteta en un test damunt el taulell de la cuina, prop de la finestra per tal que tingui una font de llum.
Com les podem fer servir a la cuina?
Les herbes les podem presentar als nostres plats seques o també fresques. No de totes les herbes en fem servir les mateixes parts, hi ha herbes de les quals en fem servir només les fulles i d’altres que se’n fan servir les fulles i la tija.
Són diverses les opcions culinàries que tenim en relació amb les plantes aromàtiques i medicinals, perquè us en feu una idea de com la podeu fer servir, us deixem amb el menú de la festa de la menta d’aquest setembre i si voleu podeu consultar el nostre llibre Les herbes a la cuina. Un petit recull de les nostres recomanacions i consells.
Júlia Ribas Cortina, coordinadora d’educació i activitats del Parc de les Olors del Serrat
