Subscriu-te

Search
Close this search box.

Benvinguda la primera llevantada!!!

Finalment la setmana passada va començar a ploure i sembla que aquesta setmana el temps ens regalarà el que esperem sigui la primera, i no pas la darrera, llevantada d’aquesta primavera.

Què és una llevantada?

És el fenomen meteorològic associat a una borrasca o baixa pressió que es desplaça del Golf de Cadis cap al nord, tot passant per la Mediterrània, per on es recarrega d’humitat i genera vents i pluges intenses de mar cap a terra. La llevantada clàssica va acompanyada de vent tempestuós que provoca onades de més de 5 m i acostuma a afectar les terres del litoral i prelitoral del nostre país.

Les llevantades es concentren normalment a la primavera i a la tardor. I tot el paisatge vegetal mediterrani: els boscos, els conreus, les estan esperant. Probablement la llevantada d’aquesta setmana salvarà els conreus de cereals, ajudarà a brotar la vinya i farà que les plantacions de lavanda que acabem de fer arrelin amb força.

A les terres litorals i prelitorals de Catalunya les llevantades són les pluges de les que ens hem de refiar per poder recarregar pous i rius. En canvi, les borrasques que tenen una trajectòria d’oest a est, quan ens arriben a les nostres terres ja han fet una llarga trajectòria per la Península Ibèrica i ens arriben molt desgastades. Visca doncs les llevantades i esperem que aquesta primavera ens en regali unes quantes més que ens permetin afrontar la sequera de l’estiu amb unes bones reserves d’aigua.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar