Un pàtxuli que reforça amistats

Després de més d’un lustre, m’he retrobat amb en Pere Capdevila, l’amic que em va ajudar a construir el primer Parc de les Olors. A casa meva, traient pedres, refent parets, desbrossant marges, plantant els rodals amb diferents espècies, tot aprofitant caps de setmana, vacances, vespres en acabar de treballar. I sempre somrient, tot fent broma i animant als col·laboradors que esporàdicament teníem.

Així era en Pere. I així continua essent, ara que m’arriba de Canàries, on s’ha establert en jubilar-se i on ha pogut fer realitat el seu somni de viure en un lloc càlid que li permet tenir un jardí amb tota mena de plantes. M’explica com n’és de feliç aixecant-se cada dia  i sense moure’s de casa poder treballar el seu hort jardí, fer la cervesa amb el seu veí argentí i a la nit mirar les estrelles. Als seus 73 anys es declara feliç i confessa que el que més l’emociona és parlar de plantes. Aquesta vegada li he fet descobrir el pàtxuli.  Esperem que puguem plantar-lo ben aviat al seu jardí i compartir amb ell el seu petit paradís.

El pàtxuli o patxouli (Pogostemon cablin) és una espècie de la família de les labiades. És un arbust herbaci que fa flors a finals de tardor, són petites, blanques, rosades… És nativa de l’Àsia tropical i es conrea a la Xina, l’Índia, Tailàndia, Indonèsia, Malàisia, Illes Maurici, Filipines, Àfrica occidental i Vietnam. La paraula patchouli deriva del tàmil patchai i significa fulla verda.

Les fulles serveixen per extreure’n l’oli essencial per destil·lació al vapor. El pàtxuli té un fort perfum i s’ha usat en perfumeria durant segles. Dos components importants d’aquest oli essencial són el patxulol i el norpatxulenol. Tradicionalment s’ha fet servir en països com Japó i Malàisia com antídot del verí de les serps. També tradicionalment s’ha utilitzat com planta relaxant i encens. En la medicina tradicional xinesa es fa servir contra el maldecap, el refredat, nàusees, diarrea i el dolor abdominal. A occident també es fa servir en aromateràpia, com a cicatritzant, regenerador de teixits, descongestiu o tònic circulatori.

Els nostres pàtxulis al viver estàn a punt de florir… podeu venir a comprar i emportar-vos aquesta meravella a casa!!

Comments are closed.