Subscriu-te

Tothom hauria de treballar per fer front al canvi climàtic

Fa poc he acabat de llegir el llibre de Bill Gates sobre com fer front al Canvi Climàtic*. Mentre el llegia, amb delit, perquè realment és molt clar, precís i divulgatiu alhora, m’adonava de la urgència i gravetat que té el problema i se’m plantejaven observacions que crec se li poden fer i que responen a les diferents perspectives per abordar el problema. Ell ho fa des de la perspectiva global, posant pràcticament tot l’èmfasi en que la tecnologia a gran escala (energia de fusió i fissió , captura del CO2, millora de les energies renovables…) és la que ha de possibilitar arribar al Zero emissions de CO2. Perquè planteja que el model de vida consumista no canviarà i tot el contrari s’expandirà cada vegada més pel planeta. Com a molt comenta que hauríem de deixar de menjar tanta carn i la solució serà menjar carn artificial.

Quan jo em plantejo com fer front al canvi climàtic aplico una perspectiva ben diferent. La meva és una perspectiva GLOCAL i SISTÈMICA. Això vol dir pensar globalment, perquè no em de perdre la visió de conjunt i empènyer perquè a totes les instàncies i a tot arreu s’actuï, però alhora cal actuar localment i en coherència en tots els àmbits on podem tenir incidència directa. La perspectiva sistèmica entenem que és imprescindible també perquè entendre el planeta i el que hi fem com a un sistema vol dir que entenem que qualsevol acció que es fa té incidència en el conjunt del sistema, es tracta d’un granet de sorra però molts granets de sorra fan una muntanya. O una experiència local pot inspirar, estendre’s i incidir en molts altres llocs. Els grans canvis comencen per petits canvis. El que precisa aquesta perspectiva és que les persones, sigui quin sigui el seu rol i status, creguin que pot fer moltes coses i no busqui excuses típiques com ara: -no serveix de res que jo faci si els polítics després no fan res. –Jo no sóc ningú, els que han d’actuar són aquells que tenen el poder.

Per posar-vos un exemple us explico què faig jo en els diferents àmbits:

1) Promoure l’agroecologia des del Parc de les Olors, tractant de fer i difondre tècniques i pràctiques que aportin biodiversitat i regenerin els sòls (perquè la capa vegetal i de sòl del planeta és una gran esponja de CO2), a més d’aplicar al camp el residu 0, l’autosuficiència i obrir les nostres portes a què tothom pugui participar en la nostra iniciativa. 

2) Hem creat amb un grup de persones l’Associació Rural Return, des de la que volem aportar Innovació al camp i el foment de la compensació de CO2 des de projectes rurals i locals. 

3) A nivell personal tracto de tenir la vida més austera possible respecte al consum d’aigua, d’energia, i dels altres bens de consum. Fomento viure en comunitat (us he de dir que casa meva està ben aprofitada acollint tres unitats familiars en aquest moment)I no per això tinc la sensació de perdre qualitat de vida, tot el contrari. 

Ben segur que el mal anomenat decreixement i que per a mi és viure bé sense fer malbé, està a l’abast de tothom. Viure amb sentit glocal,  entendre la felicitat no depenent del que tenim sinó del bé comú i d’un nou concepte de benestar. Més senzillesa, més cultura i més proximitat. 

Pilar Comes Solé

 

* Com evitar un desastre climàtic: Les solucions que tenim i els avenços que necessitem (Llibres a l’Abast)Edición en Catalán. de Bill Gates, Ricard Vela, et ál.

Properes activitats

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar