Subscriu-te

Search
Close this search box.

Temps de quaresma

SOM EN TEMPS DE QUARESMA, el ramadà cristià, temps de reflexió i de penitència.

La quaresma és un període ritual cristià de set setmanes que comença amb la fi del carnaval, aquest any del 17 de febrer fins el diumenge de Pasqua, el 4 d’abril. Després de la disbauxa del carnaval calia fer abstinència i la quaresma suposa el període de reflexió i penitència que incloïa un període de dejuni i abstinència de menjar i un ritual religiós ple d’activitats comunitàries al voltant de la mort de Jesús, fins la seva resurrecció (diumenge de Pasqua). El menjar calia limitar-lo molt, només un cop al dia i en acabar el dia ( molt semblant a la cultura àrab amb el ramadà).

La quaresma dura 40 dies perquè aquest nombre és força simbòlic en la cultura cristiana: 40 dies va durar el diluvi i quaranta dies també són els que va passar Jesús orant al desert. Es representa amb una imatge d’una dona amb set cames, les setmanes que dura la quaresma. I amb un bacallà a la ma, perquè era tradició no menjar carn durant aquest període, i especialment els divendres al nostre país era tradició fer bacallà.

La quaresma la tanquem a Catalunya amb el dilluns de Pasqua, on era tradició fer trobades comunitàries a l’aire lliure i celebrar amb la mona de Pasqua la finalització del període de penitència i reforçar els vincles familiars, tot fent que els padrins regalin als seus fillols la tradicional mona de Pasqua, on s’exalta l’abundància dels ous que ponen les gallines en aquest període de bonança.

Actualment aquests simbolismes i rituals s’han anat substituint per convertir la setmana santa en uns dies de vacances i la resta del període de quaresma en unes setmanes com les altres. La nostra societat eminentment urbana és pobra en rituals comunitaris, per això des del Parc de les Olors tractem de recuperar-los i actualitzar-los amb les nostres festes i activitats que no deixen de ser propostes perquè reforcem els nostres vincles amb la natura i amb les persones.

PACK PER A DEPURAR-NOS I REFLEXIONAR...

1 infusió depura’t 1 infusió activa’t 1 oli essencial de menta 1 oli essencial de llorer 1 oli essencial de llimona 1 Oli de calèndula DE REGAL:1 kg de faves I 1 manat de farigola florida
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar