Temps de plantar arbres i menjar mandarines i taronges

Vam anar a comprar els 100 arbres que plantarem enguany al Parc de les Olors del Serrat a un viver de les terres de l’Ebre. Camí del viver vam veure camps de cítrics amb els fruits a terra. Ni els surt a compte collir les taronges i mandarines. És molt trist veure com la nostra agricultura basada en el monocultiu per al consum massiu i pensada per a l’exportació està caient. I no només cauen els preus, cau una cultura agrària especialitzada en els cítrics, un mode de vida i un paisatge de feixes sempre verdes.
La gent del viver, en acabar de carregar els arbres i passar per caixa ens van regalar un saquet de mandarines i llimones. No us podeu ni imaginar el gust de fer el viatge de tornada tot menjant aquelles mandarines tan bones i poder arribar al Parc i compartir-les amb el nostre equip i amb les persones que ens visitaren el diumenge. Però també anava pensant: …

Com podem ajudar als pagesos de les Terres de l’Ebre ?

Primer em sembla que hem d’entendre el què passa. I després d’informar-me una mica el problema rau en diverses causes:

1) Hi ha unes quantes corporacions que controlen la comercialització de cítrics a Europa.

2) La UE ha liberalitzat el mercat de manera que les taronges Espanyoles han de competir amb les de Sudàfrica, Turquia, Egipte…Evidentment els costos de ma d’obra i els controls fitosanitaris d’aquests països no tenen res a veure amb els nostres.

3) …….Si voleu aprofundir en el tema us recomano l’article següent:

https://tarragonadigital.com/terres-de-lebre/sector-citrics-ebre-reclama-ue-regular-mercat

Però aquest problema dels cítrics, crec que com el que passa en altres sectors agrícoles, també ens pot ajudar a replantejar les bases d’aquesta agroindústria depenent i fer-hi front tot canviant el model.

Perquè no ajudar a tornar a una agroecologia de proximitat? Perquè no facilitar que els consumidor ens anem a collir les mandarines i les taronges alhora que fem una bona calçotada al tros? Perquè no facilitar que les taronges i les mandarines ens arribin als consumidors directes dels productors? Perquè els consumidors no ens activem i ens neguem a comprar les taronges de sudàfrica? Perquè no fem el clik i comprem caixes de taronges directament del productor?

Us en poso un exemple:

https://www.naranjasdealcanar.com/

Apa que cada taronja que mengem serveixi per ajudar el nostre camp!

Pilar Comes 

Comments are closed.