Subscriu-te

Temps de plantar arbres i menjar mandarines i taronges

Vam anar a comprar els 100 arbres que plantarem enguany al Parc de les Olors del Serrat a un viver de les terres de l’Ebre. Camí del viver vam veure camps de cítrics amb els fruits a terra. Ni els surt a compte collir les taronges i mandarines. És molt trist veure com la nostra agricultura basada en el monocultiu per al consum massiu i pensada per a l’exportació està caient. I no només cauen els preus, cau una cultura agrària especialitzada en els cítrics, un mode de vida i un paisatge de feixes sempre verdes.
La gent del viver, en acabar de carregar els arbres i passar per caixa ens van regalar un saquet de mandarines i llimones. No us podeu ni imaginar el gust de fer el viatge de tornada tot menjant aquelles mandarines tan bones i poder arribar al Parc i compartir-les amb el nostre equip i amb les persones que ens visitaren el diumenge. Però també anava pensant: …

Com podem ajudar als pagesos de les Terres de l’Ebre ?

Primer em sembla que hem d’entendre el què passa. I després d’informar-me una mica el problema rau en diverses causes:

1) Hi ha unes quantes corporacions que controlen la comercialització de cítrics a Europa.

2) La UE ha liberalitzat el mercat de manera que les taronges Espanyoles han de competir amb les de Sudàfrica, Turquia, Egipte…Evidentment els costos de ma d’obra i els controls fitosanitaris d’aquests països no tenen res a veure amb els nostres.

3) …….Si voleu aprofundir en el tema us recomano l’article següent:

https://tarragonadigital.com/terres-de-lebre/sector-citrics-ebre-reclama-ue-regular-mercat

Però aquest problema dels cítrics, crec que com el que passa en altres sectors agrícoles, també ens pot ajudar a replantejar les bases d’aquesta agroindústria depenent i fer-hi front tot canviant el model.

Perquè no ajudar a tornar a una agroecologia de proximitat? Perquè no facilitar que els consumidor ens anem a collir les mandarines i les taronges alhora que fem una bona calçotada al tros? Perquè no facilitar que les taronges i les mandarines ens arribin als consumidors directes dels productors? Perquè els consumidors no ens activem i ens neguem a comprar les taronges de sudàfrica? Perquè no fem el clik i comprem caixes de taronges directament del productor?

Us en poso un exemple:

https://www.naranjasdealcanar.com/

Apa que cada taronja que mengem serveixi per ajudar el nostre camp!

Pilar Comes 

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar