Subscriu-te

Search
Close this search box.

Som un país amb una gran biodiversitat d’oliveres!

Estem bocabadats de com s’està especulant amb el preu de l’oli d’oliva. Però no us parlarem d’això, perquè ja se’n parla prou. Perquè no aprofitar aquest “momentum” de l’ oli per ser conscients del gran tresor que tenim de varietats d’oliveres i de la cultura que envolta l’oli? Us n’explico tres cosetes.

Les amigues de” Passa’m la recepta” han vingut a comprar oli

Aquest matí ens han vingut a comprar oli l’Assumpció i les seves companyes. Han vingut ben preparades: portaven les seves ampolles buides ben a punt per omplir-les del nostre or verd. Ja havien vingut la setmana passada i ara tornaven. Una 4 quatre litres, una altra fins a 5 i apa, jo els anava omplint els recipients mentre anàvem petant la xerradeta.Totes el compraven per a elles i per regalar-lo als fills i als nets. Comentaven com abans es comprava l’oli a granel i el guardaven amb dipòsits de ceràmica… 

L’estona que hem passat no ens compensa pas a nivell econòmic, la compensació és humana, m’ha agradat molt de tornar-les a veure i comprovar que són unes àvies vives, actives i sobretot que saben valorar allò que és bo i que és just. Perquè no és just que s’especuli amb l’oli, que ara vulguin fer l’agost. En aquest context cal més que mai mirar d’afavorir als productors i comprar-los l’oli directament. Deixeu-vos d’intermediaris.

Si mireu el mapa de les varietats d’oliveres de Catalunya us quedareu bocabadats!

Tot mirant d’ajudar a identificar una varietat d’olivera que tenen a la finca la Montse i en Jaume del Parc de les Olors de Mont roig del Camp, m’he trobat aquest mapa tan clar com espectacular de les diferents varietats d’olivera del nostre país. Sense cap ànim d’erudició, m’entusiasma comprovar que tenim aquest gran patrimoni vegetal, aquest or verd. I que en produïm prou per a ser-ne autosuficients.

https://ruralcat.gencat.cat/oficina-de-l-oli/olivicultura

Si consulteu aquesta adreça podreu obrir la fitxa de cadascuna de les varietats identificades al mapa. Un treball esplèndid de síntesi descriptiva de cadascuna d’elles.

https://www.agrocultura.org/wp-content/uploads/2017/06/olivera.pdf

I aquí un article per a més informació sobre les varietats d’olivera a Catalunya. 

Us recomano que practiqueu l’oleoturisme autèntic! 

I si voleu saber-ne més, us recomano que feu com els meus germans i us munteu una sortida d’oleoturisme autèntic, senzill, gens pijo i aneu a buscar l’oli a un petit molí com el de Cubells perquè en Jaume us pugui fer un màster de l’oli en una estoneta. Aquest matí he trucat al Jaume i només per telèfon ja m’ha fet un avançament de les característiques de l’oli del seu petit molí. El seu oli és de la varietat Verdiell, potent, sense filtrar, picant, molt més gustós que el d’arbequina. M’ha dit que només cal que l’avisi un dia abans. Ara ja només em queda fixar la data de l’excursió amb els meus germans. Aquest any nosaltres també ens hi apuntarem. 

Quan portem l’oli de Cubells ja us ho direm i podreu tastar-lo.

Pilar Comes Solé
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar