Subscriu-te

Ser actors de l’agroecologia

Des del Parc de les Olors som molt conscients de la importància que les visites escolars tenen per als infants. Aquestes sortides ofereixen una oportunitat única perquè els alumnes s’involucrin directament en experiències pràctiques i adquireixin coneixements de manera interactiva i experimental.

En visitar el Parc de les Olors del Serrat, els i les estudiants tenen l’oportunitat d’aprendre de manera pràctica sobre temes com la sostenibilitat, la conservació del medi ambient i específicament sobre què poden aportar les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals a la nostra vida diària.

Explorant el món de l’agroecologia

Durant les visites escolars, els estudiants tenen l’oportunitat de submergir-se al món de l’agroecologia en explorar els nostres cultius de plantes. A través del guiatge de les nostres monitores i adaptant el contingut i llenguatge a l’edat dels nostres visitants, compartim coneixements sobre la importància de preservació de la biodiversitat i com contribueix l’agroecologia a aquest objectiu interactuant directament amb les plantes.

Interacció amb la naturalesa i consciència mediambiental

Realitzem activitats pràctiques com plantar esqueixos, visitar el tancat dels animals de granja, un passeig pel rodal de les aromàtiques o el saquet de lavanda o un oli de massatge terapèutic, entre d’altres.
Un capítol a part mereix l’experiència de joc lliure molt apreciada entre els infants que ens visiten. Aquest temps de joc permet explorar la zona de bosc i desenvolupar tot tipus de jocs amb materials de la natura, contribuint també a l’aprenentatge, la connexió amb l’entorn i el desenvolupament individual dels estudiants.

Aprenent sobre la simbiosi a l’agroecologia

Al Parc de les Olors, entenem que la producció agroecològica va més enllà de les plantes. Per això, també oferim l’oportunitat d’interactuar amb els nostres animals (gallines, cabres i ovelles). Durant la visita, les nostres monitores expliquen la importància del treball que fan els animals i les plantes en un sistema agroecològic. Control de plagues, fertilitzar el terra i reciclar la majoria dels residus orgànics que produïm són algunes d’aquestes tasques. Aquesta experiència els permet comprendre com l’equilibri entre els diferents elements d’un ecosistema és essencial per a la producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient i gaudir tot alimentant, tocant i coneixent les nostres “bestioles”.

Cultivant un vincle amb les plantes

L’oportunitat de plantar un esqueix d’alguna espècie aromàtica, que els alumnes es poden endur a casa dins un petit test biodegradable, és una altra de les activitats més valorades. Els infants aprenen sobre el procés de reproducció vegetal i experimenten la satisfacció de cultivar les plantes aromàtiques i medicinals pròpies. Aquesta activitat pràctica no només els permet connectar-se directament amb la natura, sinó també comprendre la importància de la conservació de la diversitat vegetal i el paper vital que exerceixen les plantes a la nostra vida diària.

Descobrint un món de fragàncies i sabors

També acompanyem els estudiants a un passeig pel nostre rodal de plantes aromàtiques i/o diferents lineals del camp (segons l’edat dels infants) i tenen l’oportunitat d’explorar una varietat d’espècies seleccionada. Compartim informació sobre les propietats i usos de les plantes aromàtiques i culinàries, intentant despertar la curiositat dels alumnes. És una experiència sensorial completa, on els estudiants poden observar, tocar, olorar i tastar les plantes, endinsant-se en un món de fragàncies i sabors exquisits.

El món de les essències en una bosseta d’olor


Una altra de les activitats ”estrella” que es duu a terme durant les visites escolars amb l’alumnat d’educació infantil i cicle inicial, és la confecció de bossetes aromàtiques terapèutiques amb lavanda. Els estudiants coneixen els beneficis relaxants i terapèutics d’aquesta planta a través d’una petita experiència d’aromateràpia i s’enduen a casa la seva pròpia bosseta per poder-la utilitzar quan la necessitin.

Amb l’alumnat de cicle mitjà i superior, es realitza un petit oli de massatge: coneixen la tècnica de la maceració i coneixen propietats sobre la planta que s’utilitzi segons l’època de l’any (habitualment, espígol o calèndula) per poder preparar el seu propi oli de massatge que, un cop macerat uns 40 dies, hauran de colar i podran utilitzar sobre la seva pròpia pell.

Experimentant amb elements de la natura

Al Parc de les olors complementem les experiències didàctiques amb un espai de bosc perquè els infants puguin gaudir del joc lliure tot experimentant, creant i construint a través d’elements de la natura. Pals, pedres, fulles i altres elements que poden trobar al bosc, que habitualment en els espais educatius formals son considerats ‘elements perillosos’, aquí es converteixen en recursos per construir i desplegar el seu imaginari. En aquest espai els infants s’allunyen de ‘màquines’, pilotes i jocs convencionals i han de fer servir la seva creativitat per tal de desenvolupar el joc cooperatiu.

Les i els mestres, actors claus per integrar les noves vivències

Els mestres i educadors tenen un paper clau en la integració de les noves vivències a la vida dels infants. A través de la seva dedicació i participació, els ajuden a comprendre i adaptar-se a noves situacions, explorar diferents contextos i enriquir l’aprenentatge més enllà de les aules.
A més, en implicar-se directament en aquestes activitats, els mestres estableixen un vincle proper amb els alumnes, convertint-se en referents i figures de confiança. Els nens i nenes observen i aprenen del seu exemple, absorbint-ne els valors, actituds i habilitats. Aquesta relació de proximitat i de confiança enforteix el procés educatiu i facilita la comunicació i l’intercanvi de coneixements.

Al Parc de les Olors oferim una experiència completa que va més enllà de la realització dels tallers pràctics. Procurem unir coneixements teòrics i pràctics juntament amb la psicomotricitat i motricitat fina, en un entorn de natura privilegiat dins una finca agroecològica per tal que els infants puguin aprendre i gaudir “allunyats” de les tecnologies tan digitals que ens envolten avui en dia.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar