
Estic molt preocupada, no només perquè no plou i al camp la llarga sequera ens passa factura. Em preocupa i molt l’estat dels nostres boscos perquè en l’estat que es troben i amb la sequera que patim són un autèntic polvorí.

Moltes dècades d’abandó dels boscos ens passen factura
Més del 60% del territori català està ocupat per boscos secundaris. Això vol dir que són pinedes amb un sotabosc d’alzines o bé roures i arbustos mediterranis que formen un dens teixit vegetal. Són una mena de selva mediterrània que s’ha anat formant de manera espontània en terres que abans havien estat camps de cultiu. Com que a més som un país força muntanyós i de relleus de difícil accés, aquestes masses forestals espontànies són també de costosa gestió. Antigament eren les mules qui traginaven la fusta que s’anava traient del bosc, o bé s’hi feia carbonet prop de l’àrea que s’anava tallant. Però actualment aquests mitjans i mètodes s’han abandonat. I el problema actualment és que la gestió forestal sostenible que caldria fer és molt cara i té poques ajudes de part de l’administració. Llavors els propietaris forestals què poden fer? Deixar que es cremi el bosc?
Gestionar els boscos ens afecta al conjunt de la societat
Els problemes quan ja se’ns han fet grans passen a tenir categoria de problema social que ens hauria d’implicar a tots. I tots hi podem fer alguna cosa. Només us faré algunes reflexions com a persona que tracto de tenir un pensament positiu i proactiu davant dels greus problemes que tenim com a país.
Els boscos no absorveixen CO2? Perquè no compensar les emissions de CO2 de les indústries amb les que absorveixen els boscos? Però no és tan fàcil perquè els nostres boscos actualment absorveixen poc CO2 perquè estan tan densos que la massa vegetal que els composen tenen creixements molt reduïts. El que caldria fer és fer una gestió sostenible del bosc, eliminar part de la massa forestal i encara que als primers anys hi hauria una reducció d’absorció de CO2, amb els anys posteriors els arbres creixerien millor i a la llarga el procés d’absorció també s’incrementaria. També cal tenir en compte que els arbres necessiten aigua per créixer. Si limitem la massa forestal perquè netegem els boscos, els arbres que quedin podran tenir l’aigua necessària per poder créixer correctament. I gestionar correctament un bosc voldrà dir reduir el risc d’incendis i generar noves oportunitats de treball.
Això implica que haurem de fer molta pedagogia perquè tant les indústries que volen compensar, com la ciutadania que no considera oportú que es tallin els arbres del bosc han de comprendre que aquest procés de gestió dels boscos és una necessitat de primer ordre.
A què esperem?
Pilar Comes Solé