Subscriu-te

S’acosta el 19 de març dia del Pare

S’acosta el 19 de març dia del Pare. Sabeu que aquesta festa es va fer popular gràcies a “Galerías Preciados”?

I quin origen tenen les falles?

Una festa , diferents orígens i diverses dates

Als Estats Units l’any 1910 Sonora Smart Dodd va voler rendir homenatge al seu pare, qui la havia criat tot sol a ella i a cinc fills mes. Pocs anys després el president dels EEUU va establir aquesta celebració i posteriorment a l’any 1966 es va fixar la data del tercer diumenge del mes de juny. França, Regne Unit i la majoria dels països iberoamericans celebren el dia del pare segons la data fixada per EEUU.

En el cas de l’estat espanyol la història de la festa del pare també es deu a la iniciativa d’una dona, en aquest cas va ser la mestra Manuela Vicente, del poble de la Devesa de la Vila, qui l’any 1948 va celebrar amb els seus alumnes tot un ritual per homenatjar als pares dels seus alumnes. I va triar a Sant Josep com a model de pare cristià i treballador. Aquesta iniciativa va arribar a la direcció de “Galerías Preciados” qui va encetar tota una campanya mediàtica a través de la premsa i la ràdio de l’època. Des d’aleshores el dia 19 de març, Sant Josep, l’identifiquem amb el dia del pare.

Sant josep i les falles de València

La festa de les falles de València té diferents raons de ser que configuren un origen antropològic on es creuen diferents camins, el religiós, les festes paganes relacionades amb el cicle solar i el producte de la cultura local, en una terra de molts fusters.

Per una banda es celebra la festa de Sant Josep perquè és el patró de la ciutat de València.

D’altra banda, a la ciutat de València hi vivien molts fusters i des del segle XIX tenien el costum de celebrar l’arribada de primavera amb la crema dels parots (peça que servia per anar encenent els canelobres o llums dels carrers) i altres trastos vells cap a finals del segle XIX s’hi va afegir una figura humana, el ninot.
La paraula falla deriva de “facula” en llatí que es pot traduir com torxa. Eren les torxes que es col·locaven dalt de les torres de vigilància romanes a l’antiguitat. El més provable és que el costum d’encendre fogueres en les dates dels solsticis, com el cas de les fogueres de Sant Joan, també tenien lloc a l’equinocci de primavera, que coincideix amb Sant Josep.

Ja al segle XX van anar-se contruint les festes de les falles com un cicle d’activitats turístiques de renom internacional i reconegudes com a patrimoni inmaterial de la Humanitat per la Unesco. Però això ja és la història que tots coneixem. ….

Tornant a la festa del dia del pare, el 19 de març és com hem dit l’equinocci de primavera. Celebrem-ho tot, aquest any potser hi haurem d’afegir la dansa de la pluja en el ritual no? Cal que mostrem la nostra gratitud i aquells que ja no tenim els pares amb nosaltres mirarem de recordar-los i donar-los les gràcies.

El cicle de la vida va passant i les diades com la de Sant Josep ens ajuden a ser-ne conscients.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar