Subscriu-te

Search
Close this search box.

Sabeu quan floreix la farigola?

Aquests dies ens ha començat a florir la farigola.

Però quina farigola? Què fa que floreixin les farigoles?

Tenen una data fixa per fer-ho?

La tradició popular diu i les farigoles fan el que elles poden per sobreviure

Encara que la tradició diu que la farigola floreix per Setmana Santa, aquest any hem vist que han començat a florir abans. En general a causa del canvi climàtic les floracions es van avançant uns 15 dies.

Al Parc de les Olors tenim plantades diverses espècies de farigoles i no floreixen pas totes alhora. Aquesta setmana ha començat a florir la farigola més comú: thymus vulgaris, la que surt espontània a les nostres terres. Una mica més tard, d’aquí a unes 2 o 3 setmanes florirà la thymus vulgaris var. compacta, el que es coneix per farigola francesa. I més tard anirà florint la farigola de llimona (Thymus citriodorus), la farigola blanca (Thymus mastichina) i la darrera ben segur serà la Thymus capitata o timbra capitata.

Què marca el ritme diferent de floració de les farigoles? 

Hi ha diferents factors que influeixen en el moment de la floració, però un de molt important és la resiliència que té cada espècie a la sequera, a les altes temperatures. Cada espècie té un ecosistema que li és propi. Així veiem que la farigola més comú és la que és més sensible a les altes temperatures, per tant floreix aviat, abans que corri el risc d’assecar-se, perquè amb l’excés de calor, les llavors no hagin estat pol·linitzades i suficient madures per reproduir-se. En canvi la farigola blanca, pròpia de terres més caloroses i seques, s’espera a florir perquè té capacitat per suportar les temperatures de l’inici d’estiu.

Molt possiblement aquest any les farigoles han començat a florir abans a causa de la sequera i per tant el canvi climàtic previsiblement n’avançarà la floració cada any. Haurem de canviar les dites populars a causa del canvi climàtic?

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar