Subscriu-te

Search
Close this search box.

Sabeu on és Terracuques?

Hi ha topònims ben curiosos i simpàtics. Al Baix Penedès, al poble de l’Arboç es troba Terracuques, una petita finca abandonada que la Rosa i l’Anna estan transformant per poder ser el Parc de les Olors del Baix Penedès.

La Rosa i l’Anna

D’una finca abandonada a un parc de les olors

La Rosa fa temps que anava darrera d’una finca per fer-hi un Parc de les Olors. Volia que fos el seu Ikigai, el seu pla de jubilació actiu. Després d’un llarg itinerari a la recerca de finca, fa uns dos anys va comprar Terrracuques. L’espai era un camp abandonat, on sobrevivien unes oliveres i alguns arbres fruiters esparsos. També hi havia algunes edificacions ruïnoses i un pou d’aigua. Una tanca delimitava una part de la finca on es va decidir concentrar-hi la plantació de Plantes Aromàtiques i Medicinals(PAM).

 I amb molts ànims, mentre s’anaven resolent els permisos i les primeres obres a fer en la part de les edificacions, es va fer el projecte de disseny del Parc i es va començar a fer la plantació ara fa un any. Però tan bon punt es va plantar, en una nit els conills van devorar totes les plantes. Una cosa mai vista. En principi les PAM precisament fan l’olor intensa per defensar-se de l’atac de depredadors com ara els conills. Però es veu que n’hi havia tants i estaven tan afamats que no van dubtar en menjar-se-les. Això ho va canviar tot. Calia reforçar la tanca perimetral amb una base de formigó, una autèntica muralla per als conills i tornar a planificar la plantació.

La setmana passada vam acabar de plantar la primera fase del projecte, amb una aportació de més de 50 espècies diferents.

Un Parc de les Olors envoltat de rosers

Tot resseguint el perímetre de la tanca s’han plantat rosers de rosa damascena. Els rosers que es destil·len per obtenir l’aigua de roses i l’oli essencial de rosa. A més de ser productius i fer molt bonic, faran que la tanca metàl·lica acabi essent invisible i a més proporcionarà una vora verda que donarà unitat i frescor al conjunt.

Combinem el cultiu i la biodiversitat

Al voltant de Terracuques el cultiu que hi ha és bàsicament de vinya i alguns camps de cereals. El Parc de les Olors de Terracuques serà com un oasi de biodiversitat, on segons un cultiu agroecològic es farà el contrapunt amb l’agricultura de monocultiu de l’entorn.

Ja s’ha plantat herba Lluïsa i lavanda en lineals formant unes parcel·les de cultiu ben definides a més d’un hort medicinal i un jardí de papallones. El concepte és que amb l’aportació de biodiversitat aquest entorn guanyi en equilibri i aquest afavoreixi també al de les persones que hi passin una bona estona, tot aprenent i gaudint de l’oasi de Terracuques.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar