Subscriu-te

Search
Close this search box.

Recuperem tradicions, recuperem identitat

Acabem la Festa de la Lavanda i comencem el cicle de la Festa de la Ratafia. La Ratafia és més que un licor de nous verdes amb herbes. És l’experiència que ens permet valorar les nogueres, un arbre molt útil, mític i medicinal, així com la flora medicinal de les herbes.

La tradició és que es posen a la ratafia més de 40 espècies diferents. Per tant la festa de la ratafia ens permet reconèixer 40 espècies diferents de plantes aromàtiques i medicinals i molt més.   Sabeu què significa la paraula Ratafia?

La paraula Ratafia ve del llatí: ratafiare.

Ratafiare ens acosta a la ratificació i al pacte. I de fet la ratafia es feia servir com el licor que es compartia en el moment de ratificar un pacte. Era tradició al Pirineu fer-lo servir quan es feia una venda de bestiar, quan s’acordava la resolució d’un conflicte per l’ús de l’aigua …Un licor, no només és una beguda, respon a rituals, es relaciona amb una cultura. Actualment la ratafia s’ha posat de moda i reforça la identitat catalana. Però de licors de nous verdes i herbes n’hi ha d’altres. Ara,  el nostre porta la referència al pacte, a l’acord. Es bo de recordar-ho.  

Les festes que fem al Parc de les Olors tenen vocació cultural, volem recuperar tradicions del món rural per tal d’ajudar-nos a reconnectar amb la natura, a fer comunitat i també a recuperar la nostra identitat cultural “indígena”, producte d’una relació d’estimació i respecte ancestral pel que ens oferia  la nostra terra i que amb la societat de consum hem oblidat.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar