
L’aigua és essencial per la producció agrícola i pel cultiu de les PAM. És l’element vital dels ecosistemes, dels que depèn la nostra seguretat alimentaria i nutricional present i futura.
La sequera que estem vivint és un tema preocupant, no només pels agricultors/es i productors/es, sinó per la població en general. La capacitat total dels embassaments és d’uns 700 hm3. Però actualment les reserves d’aigua estan al 46% de la seva capacitat, és a dir a un 322 hm3. Dades alarmants tenint en compte el consum diari d’aigua de Cataunya que és de 1hm3.
L’escenari del canvi climàtic planteja la necessitat de ser encara més eficients en els usos de l’aigua per compensar els seus efectes sobre la disponibilitat d’aigua a mig termini i llarg termini, ja que es reduiran les pluges, les nevades i, en conseqüència, també els cabals del rius.
En aquests moments més que mai volem parar atenció en la necessitat de prendre mesures per recol·lectar i reutilitzar els nostres recursos d’aigua dolça i augmentar l’ús segur de les aigües residuals.

Que fem des del Parc de les Olors?
Des del Parc de les Olors tenim com a principal valor i objectiu el reaprofitament i consum responsable de l’aigua. Fet que remarquem i visibilitzem als nostres visitants per tal de prendre consciència col·lectiva.
Els banys principals del Parc utilitzen un sistema de reaprofitament de les aigües, les quals són recollides mitjançant una xarxa alternativa conduïda fins a un dipòsit d’emmagatzematge. Allà es decanta la matèria sòlida i es realitza un primer filtratge. Seguidament es connecta amb una bassa verda situada a l’exterior on les plantes i els organismes vius realitzen una desinfecció i neteja de l’aigua. Finalment l’aigua passa a una última bassa que l’emmagatzema fins el seu posterior ús únicament pel reg.
Aquest any, a més, hem ampliat els banys per les escoles amb l’implementació d’uns banys secs. Els banys secs no utilitzen aigua. Funcionen a través de la fermentació aeròbica, és a dir, converteix les restes fecals en compost i les degrada.
Per altra banda, el reg del nostre cultiu té com a base dues basses de pluja que, un cop es buiden si no plou, es reomplen amb l’aigua del pou. També reutilitzem pel reg l’aigua que hem fet servir per rentar la vaixella i per la neteja, amb sabó biodegradable.
Petits gestos com aprofitar les sobres per cuinar fins comprar només allò que necessitem, són granets de sorra que poden minimitzar el malvaratament de l’aigua.
Si en el nostre dia a dia pensem en el futur, podrem millorar el present.