Calèndula

Calèndula

Calèndula - Boixac (calendula officinalis)

(Calendula officinalis)

Planta herbàcia de la família de les asteràcies. Les seves propietats emolients ajuden a regenerar els teixits humans. També s’utilitza com a colorant. La calèndula o boixac és una de les plantes que cultivem amb més abundància a la Xarxa Parc de les Olors. Per diferents raons. En primer lloc perquè la flor de la calèndula té molta demanda al mercat de les plantes amb aplicacions cosmètiques i medicinals. En segon lloc perquè la flor de la calèndula garanteix l'equilibri en la fauna auxiliar i evita els atacs de plagues en els cultius (especialment a l'horta). En tercer lloc és una planta que floreix intensament al llarg de gairebé tot l'any i per tant ens aporta el seu color ataronjat ben decoratiu a excepció de ple estiu. Quan la temperatura supera els 30 ºC s'asseca i fa la llavor.

Es creu que el seu nom prové del llatí 'calendae', fent referència a calendari, donat que les flors s’obren amb la llum i es tanquen quan es fa fosc, o sigui que el seu cicle marca el ritme del dia i la nit i a més gairebé floreix tot l'any.

De manera espontània, als camps també hi creixen calèndules, però es tracta de la calendula arvensis, molt més petita que l’officinalis.


 

COM ES CULTIVA

La calèndula és una planta de clima temperat que resisteix bé el fred, no tant la sequera i sobretot les altes temparatures.  Es pot reproduir fàcilment sembrant les seves llavors. Floreix gairebé tot l’any, encara que amb les onades de calor estiuenques s'asseca precipitadament, llavors és el moment de collir-ne les llavors. Les seves flors, entre grogues i taronja, s’obren amb el sol i es tanquen quan comença a caure el dia.

Aphidius ervi , un dels insectes  que s'allotja a les flors de la calèndula. Es tracta d'un himenòpter que es menja els pulgons

Aphidius ervi

Calèndula - Boixac (calendula officinalis)

 

COM ES CULTIVA

La calèndula és una planta de clima temperat que resisteix bé el fred, no tant la sequera i sobretot les altes temperatures.  Es pot reproduir fàcilment sembrant les seves llavors. Floreix gairebé tot l’any, encara que amb les onades de calor estiuenques s'asseca precipitadament, llavors és el moment de collir-ne les llavors. Les seves flors, entre grogues i taronja, s’obren amb el sol i es tanquen quan comença a caure el dia.

Sembra: Primavera i tardor
Sòl: Permeable. Preferiblement argilós perquè aguanti la humitat.
Reg: Un mínim d'un cop a la setmana, tot depenent de la temperatura ambiental.
Clima i emplaçament: Sol – sol i ombra
Collita: Es cull la flor tot l’any.

Propietats: Les flors de calèndula per poder suportar el sol sense marcir-se concentren principis actius als seus pètals . Les propietats medicinals de la calèndula són molt notables.  Conté mucílags i altres principis que protegeixen la pell, són emolients  i ajuden a regenerar les cèl·lules.

Aphidius ervi , un dels insectes que s'allotja a les flors de la calèndula. Es tracta d'un himenòpter que es menja els pulgons.

Oli de calèndula fet per maceració en fred en oli d'ametlles.

Calèndula - Boixac (calendula officinalis)

COM S'APLICA?

L’oli de calèndula es fa per maceració, a partir de posar les flors prèviament assecades  en  un oli vegetal. Normalment es fa servir oli de girasol o d'ametlles. Després es filtra i l’oli resultant és l’oli o extracte de calèndula. L’oli de calèndula s’usa per combatre èczemes, dermatitis, úlceres, cremades, ferides, acné, pell delicada, picor...

Els pètals de les  flors acabades de collir ens les podem menjar en amanides.

No deixeu de plantar calèndules al vostre jardí o a l'hort per afavorir l'equilibri de la fauna insectívora.

Comments are closed.