
…però no tot són flors i violes.
Aquesta dita popular feia anys que no es complia i aquest any en canvi, quan ja començàvem a desesperar-nos amb la sequera, ens han començat a arribar les tempestes i ruixats de tarda. Però no tot són flors i violes, les pluges intenses també tenen efectes negatius…..
Hem gaudit d’un maig verd, humit i amb temperatures suaus.
Aquest maig ens ha fet un temps perfecte per les feines que havíem de fer als parcs de les Olors. És temps de plantar i ho fèiem al matí i a la tarda la pluja ens ho regava tot i així garantíem el bon arrelament de les plantes.Però els efectes d’una pluja intensa sobre el sòl al descobert també té efectes negatius.
L’encrostament del sòl a causa de les pluges intenses
Els lineals de cultiu de l’hort estaven amb el sòl al descobert perquè plantàvem en aquestes setmanes les tomaqueres, els pebrots, les albergínies….. Una pluja molt intensa amb unes gotes considerables i barrejada amb pedregada ens ha provocat que el sòl es convertís en una crosta que sembla una capa de ciment. Això perjudica el creixement de les plantes i ara hem de fer una feina detinguda d’entrecavat per tal de trencar la crosta i afavorir que el sòl s’airegi i les plantes puguin créixer correctament.
L’impacte de les gotes de pluja intensa en el sòl (A) al descobert fan que produeixi primer un disgregat de la terra en minúsculs agregats que es dispersen pel voltant(B) i tapen els porus del sòl produint un segellat de la seva superfície (C). I això fa que les següents gotes d’aigua s’escorrin per la superfície i no es filtrin en el sòl (D).


Les mateixes pluges intenses quan cauen damunt del sòl amb coberta vegetal no generen el problema de l’encrostament. Per això és molt important sempre que es pugui cobrir el sòl de seguida que plantem amb una coberta de palla o mulching, (encoixinat).
Pilar Comes Solé, Impulsora del Parc de les Olors
