Subscriu-te

Search
Close this search box.

Prat de Sala

 ADREÇA:
Camí vell de Montanuy s/n.
25552 Vilaller (Alta Ribagorça – Lleida)

CONTACTE:
Monique Climent Dewit
Correu electrònic: pratdesala@parcdelesolors.com
Telèfon: 606 50 78 59

Model de desenvolupament rural i mode d’activitat econòmica

El Parc de les Olors de Prat de Sala correspon a una finca pròpia de la muntanya pirinenca catalana, amb una mica de bosc i unes feixes de prat de dall embolcallades per vegetació espontània que fan de tanca natural . El jardí visitable i productiu s’ha situat a la feixa més baixa que també és la més gran. Amb el disseny que s’ha fet del jardí s’ha tractat de fer una intervenció mínima en el paisatge. Tot respectant la forma del camp, s’han organitzat els parterres a mode de les varetes d’un gran ventall. La resta dels espais s’han deixat amb el prat natural segat, que serveix d’estructura d’amplis camins que alhora es continuen dallant i aprofitant-ne l’herba com aliment per al petit ramat d’ovelles

La situació de la finca a l’altra banda del riu Noguera Ribagorçana permet tenir una vista del conjunt del poble de Vilaller a primer pla i de les Pales de Casós i els magnífics boscos de Sarreres al fons.

L'àrnica

L’àrnica (Arnica montana), és una planta medicinal de la gran i diversa família de les asteràcies (la calèndula o boixac també és d’aquesta família), que es troba de manera espontània a les muntanyes d’Europa Occidental i a Catalunya la trobem reduïda a les terres de més de 1.500 m. d’alçària del Pirineu català. Actualment és una espècie protegida del Parc de l’Alt Pirineu.

Per cultivar-la requereix de terres més aviat àcides, certa altitud (més de 1.000 m.) i força humitat. Per això hi creix força bé al Parc de les Olors de Prat de Sala, on es preveu de fer-hi un cultiu força significatiu d’aquesta planta.

L’àrnica és una planta vivaç, herbàcia, de gran valor medicinal, d’entre 20 i 40 cm. d’alt. Les flors són grogues i floreixen a partir de l’abril i arriben al seu màxim a finals de juny. S’utilitzen les flors, que es cullen en el moment àlgid de la floració, i cal assecar-les ràpidament.

L’àrnica es fa servir sobretot per tractar els hematomes, cops, luxacions, esquinços i dolors musculars, doncs estimula la circulació en la zona del cos on s’aplica. Es fa servir en tractament extern en tintura preparada amb alcohol de 70º. En forma de gargarismes es recomana per tractar les faringitis, amigdalitis i la gengivitis. També té un efecte en malalties infeccioses per la seva acció antibacteriana i contra els fongs.

Activitats

Totes les activitats esfan amb reserva prèvia.

Visites guiades concertades (amb tallers per a menors d’11 anys), “Picnics”, visites i tallers escolars de primaria, secundaria i cicles formatius, tallers i xerrades

Més informació

Productes

A més dels productes de la Xarxa Parc de les Olors, amb les nostres plantes elaborem infusions, condiments i altres productes d’elaboració artesana que podreu comprar a la nostra agrobotiga.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar