Subscriu-te

Search
Close this search box.

Parc de les Olors de Celrà

 ADREÇA:
Avda. Palagret, s/n 17460
CELRÀ (Girona)

CONTACTE:
Correu electrònic:  celra@parcdelesolors.com
Tel:   972 49 41 30
662 19 62 36

L’EQUIP

La constitució del Centre Especial de Treball i el Centre Ocupacional de TIRGI respon a la ferma voluntat d’uns professionals que treballem per a la igualtat de drets de les persones qui, per diferents circumstàncies, estan en situació d’exclusió social i que han tingut menys possibilitats d’obrir-se camí dins la societat i en concret, en el món laboral. Pretenem que les persones ateses puguin adquirir una millor qualitat de vida, valorant-les pel seu esforç abans que pel resultat d’aquest, exigint no obstant això, a cadascú el màxim segons la seva capacitat, afavorint l’autonomia personal i la integració social.

ELS TALLERS

El Parc de les Olors ofereix un entorn dissenyat per poder descobrir el món de les plantes aromàtiques i medicinals de diferents formes, segons les necessitats de cada grup de visitants. Adaptem les visites i els tallers a diferents edats. Oferim visites i tallers per a escoles, tot adaptant-nos a les diferents edats: escola bressol, escola primària (tallers diferenciats per a cicle infantil, inicial, mitjà o superior), secundària, batxillerat o cicles formatius. També oferim visites i tallers per a famílies i per a adults.

EL JARDÍ VISITABLE

Aquest espai esta pensat per a ser un espai cultural i educatiu de trobada intergeneracional, tot recuperant els valors associats a la cultura de les plantes aromàtiques i medicinals. Dividit en cinc parterres, els quals ens permetran conèixer les diferents espècies i les seves qualitats. Durant l’hivern, el jardí visitable conté un mínim de 30 espècies, però a mesura que va entrant la primavera, hi podem arribar a trobar fins a 87 espècies de plantes de plantes aromàtiques i medicinals, més les que creixen de forma espontània a l’entorn.

celra

Parterre 1: Principis actius de les plantes
Què són els principis actius de les plantes? On els guarden? Per a què ens serveixen a les persones? I a elles, mateixes, els hi aporten algun benefici? En aquest espai, el visitant podrà veure tant plantes exòtiques com autòctones, tot aprenent a identificar-les juntament amb les seves propietats.
Parterre 2: Plantes mediterrànies
Quines són les plantes aromàtiques i medicinals que trobem pel mediterrani i per què existeixen diferents espècies d’una mateixa planta? Què són les famíles, el gènere i les espècies de les plantes?En aquest espai, el visitant aprendrà a reconèixer quines són les plantes autòctones de la nostra península, de quina família procedeixen i les diferents espècies que en formen part.
Parterre 3: Usos de les plantes
Actualment per a què utilitzem les plantes, i de què han servit durant el llarg de la història? Les hem utilitzat a la cuina, però també per a fer-ne esponges, cistells, licors, cremes, tints… En aquest espai, el visitant aprendrà a identificar les plantes a les que els hi hem sabut treure profit durant segles.

Parterre 4: Les plantes a la cuina
Com utilitzem les plants al a cuina i per a què? Utilitzades de manera adequada, moltes de les plantes aromàtiques i medicinals també ens poden servir com a culinàries, tot aportant un toc particular al a nostra cuina. En aquest apartat, parlarem de l’importància d’alimentar-nos amb els aliments propis de cada temporada, ja que cada època de l’any podem trobar una varietat de plantes diferents que concorden amb els nutrients necessaris que el cos necessita en cada moment

Parterre 5: Plantes de les Gavarres
A cada regió hi podem trobar plantes típiques de la zona, segons el clima i l’altitud en que es trobi. A les Gavarres, hi podem trobar tant vegetació de rivera com mediterrània, per tant, la veritat de plantes que en forma part, és bastant àmplia.

L’hort

Tot seguint el recorregut dels parterres, al final de tot hi trobem l’hort, format per a plantes hortícoles de temporada, i combinat amb plantes aromàtiques i medicinals que ajuden al nostre hort a combatre les plagues per tal de poder mantenir una horticultura sense productes químics i saludable.

EL MICROMACENATGE Mitjançant la campanya “Posa el teu nom a una planta” es vol donar la possibilitat de poder fer aportacions patrocinant les diferents plantes del parc, que seran visitables i que hi apareixerà el nom del mecenes. Si es vol, el mecenes pot venir a plantar ell mateix les plantes que hagi escollit. La iniciativa s’entén com una manera de col·laborar i de contribuir en l’equilibri del parc tot creant un vincle amb aquesta iniciativa social.
Actualment per a què utilitzem les plantes, i de què han servit durant el llarg de la història? Les hem utilitzat a la cuina, però també per a fer-ne esponges, cistells, licors, cremes, tints... En aquest espai, el visitant aprendrà a identificar les plantes a les que els hi hem sabut treure profit durant segles.

EL CAMÍ TERAPÈUTIC

Tot envoltant el jardí visitable, hi trobem el camí terapèutic, el qual està format de diferents materials naturals i amb diferents textures. El visitant tindrà la opció de realitzar el recorregut calçat o bé descalç. Amb aquesta última opció, podrà sentir els efectes similars als massatges de la reflexoteràpia podal. Això pot aportar diferents beneficis per a la salut, tals com l’estimulació del sistema immunitari, l’activació del reg sanguini o la reducció d’estrès.

Tot envoltant el jardí visitable, hi trobem el camí terapèutic, el qual està format de diferents materials naturals i amb diferents textures. El visitant tindrà la opció de realitzar el recorregut calçat o bé descalç. Amb aquesta última opció, podrà sentir els efectes similars als massatges de la reflexoteràpia podal. Això pot aportar diferents beneficis per a la salut, tals com l’estimulació del sistema immunitari, l’activació del reg sanguini o la reducció d’estrès.- celra

L’AGROBOTIGA

El parc crea i desenvolupa productes propis mitjançant la col·laboració d’empreses i experts en cadascun dels àmbits de les plantes aromàtiques i medicinals. Són productes naturals i artesanals, i s’elaboren als diferents Parcs de les Olors de tot Catalunya, a partir de les plantes que hi cultiven. Es tracta d’un comerç just que facilita als consumidors la compra directa i permet conèixer de primera mà el procés d’elaboració i les qualitats dels productes que s’ofereixen. Al Parc de Les Olors de Celrà – Girona, a part dels productes de la Xarxa, també hi podràs trobar els productes elaborats pels usuaris de l’STO (Servei de Teràpia Ocupacional) i SOI (Servei Ocupacional d’Inserció) i verdures de l’hort.

farem una visita guiada al Parc de les Olors de Celrà i Girona i aprendrem a identificar les plantes conjuntament amb les seves propietats. Tot seguit, aprendrem com s’utilitza un alambí, un aparell que a través del mètode de destil·lació, ens permet obtenir olis essencials i aigües florals de plantes, que llavors podem utilitzar com a tònics facials o bé per elaborar diferents productes com ara sabons, mascaretes, cremes hidratants o pastes dentrifiques, entre d’altres.
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar