Subscriu-te

Molts segells i poques ajudes

Si la burocràcia es convertís en una plantació de cols tindríem molta matèria primera per fer un bon trinxat.

M’acaba d’arribar la notícia que el Departament d’Agricultura de la Generalitat traurà un altre segell, aquesta vegada de Producció Agrària Sostenible (PAS). Molts segells, molta burocràcia i poques ajudes a la pagesia.

Buròcrates, abandoneu el despatx i toqueu la terra!

Segueixo i pateixo des de fa anys l’activitat dels tècnics i polítics del Departament d’Agricultura (que cada vegada el rebategen, ara es diu Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural). Un nom ben llarg per no fer gran cosa. Bé si, el que fan és molts papers, moltes reunions, informes, controls, i ara un segell més, el PAS (Producció Agrària Sostenible), amb el que com gairebé sempre passa es crea no per atendre les necessitats de la pagesia, sinó per estar alineats amb EU i en aquest cas també amb la FAO.

Un segell que a la pràctica substituirà el de la producció integrada. Citem textualment: “ El Departament vol que les empreses agràries tinguin un estímul per avançar en sostenibilitat des d’una triple vessant: l’ambiental, l’econòmica i la social.”. Amb això estem totalment d’acord, però la manera de fer-ho és a través com s’indica “ d’una autoavaluació amb una eina digital que l’Administració posarà a l’abast vinculada amb el quadern de camp digital; i d’altra banda, a través d’un segell acreditatiu amb diferents nivells, que mostrarà públicament el grau assolit en els diferents aspectes?. I afegeixen : “Cap de les dues eines serà obligatòria”. Vaja per si no en tinguéssim poc amb la DUN, la declaració de PRODUCCIÓ VEGETAL, la declaració de dejeccions, i la inspecció del CCPAE i el cost que hem de pagar per la certificació ecològica, ara a més haurem de fer tot aquest paperam per aconseguir un segell de PAS? Un pas més per desanimar a les petites iniciatives agrícoles innovadores que ho volem fer bé i ho fem bé.

Qui em coneix ja fa molt temps que parlo que a la nostra empresa tenim tres comptabilitats: l’econòmica, han de sortir els números perquè sinó no hi pot haver futur, però també hem de considerar bàsica la comptabilitat ambiental, el paper que juguem la pagesia en l’emergència climàtica pot ser molt important i ho hem de fer molt bé aportant biodiversitat, aplicant energies renovables, gestionant curosament l’aigua.. .i el camp ha de ser viu, una àgora social on la gent es retroba amb la natura, re aprèn el sentit i la rellevància de la simbiosi, de fer comunitat, com ens ho ensenyen a fer els vegetals. Però tot això no es pot resumir en un segell i ja està. S’ha de sentir i compartir vivencialment perquè sinó podrem canviar els números però no les consciències i la realitat.

Em pregunto, perquè em comptes de fer segells de paper no transformem els diners invertits en la paperassa i les hores de tècnics, que no baixen del seu despatx a tocar la terra, en sortides de camp on aquestes mateixes persones puguin recollir la informació, i aprofitar per comprendre el sector i com poder-lo ajudar?

 Recordo que en tots aquests quasi vuit anys de funcionament del Parc de les Olors del Serrat només hem rebut la visita d’un tècnic de producció vegetal, a banda de la inspecció del CCPAE anual que paguem religiosament a un preu elevadíssim per cert. D’aquella visita en tinc un record més que agradable. Em va explicar perquè venia a fer un control de l’estat de les nostres plantes aromàtiques, em va ajudar a resoldre la paperassa i a més va conèixer el nostre projecte i jo vaig comprendre quin sentit tenia la seva feina. També recordo que va venir la plana major de la Delegació Territorial del Departament a la nostra comarca per fer de tribunal d’un premi d’innovació pel que també vam haver de fer paperassa, però vam arribar a ser finalistes del Premi d’Innovació Tecnològica Alimentària (Premis PITA 2018), un honor que no vull desmerèixer, però que va tenir poc recorregut. Per altra banda encara recordo que em va costar un any i mig de reunions, fins arribar a convocar la comissió d’Agricultura del Parlament, perquè ens reconeguessin als productors ecològics de planta aromàtica els mateixos drets a tenir la petita subvenció que té l’horta ecològica.

El nostre projecte ha nascut i està creixent per convenciment nostre i pel suport dels nostres visitants, siguin les 200 escoles, siguin les empreses com la que divendres ha vingut a fer una de les nostres experiències i que en marxar ens diuen allò que tant ens agrada: tornarem… Aquest és el veritable segell PAS!!!

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar