
Quan una llavor germina es produeix una explosió de vida i de nutrients bàsics per a la nostra salut. Recentment hem introduït amb molt convenciment els brots i els germinats a la nostra cuina del Parc de les Olors, per què ho fem?

Els germinats com a superaliment de futur i molt assequibles
Cada vegada ens costa més trobar aliments vegetals de qualitat i assequibles, tot i que sabem que la nostra salut en depèn. Aquesta perspectiva, que actualment ja comença a ser una realitat té una fàcil solució: es tracta d’introduir de manera quotidiana els germinats i/o brots a la nostra alimentació. Només es tracta d’entendre que quan una llavor germina es produeix una explosió de vida, de nutrients bàsics imprescindibles per a la nostra salut. És molt saludable menjar vegetals crus i els germinats són dels pocs vegetals que ens els mengem vius.
Nosaltres en fem servir els brots dels nostres amics. www.brotdor.com bonísims!! Podeu venir a tastar-los als nostres vespres a pagès!!!

Per què són tan bons els germinats i/o brots?
Un germinat és el producte d’una llavor que comença el seu procés de formació d’una planta. Si disposem una llavor en un medi humit i càlid en pocs dies haurà fet la primera fase de formació d’una planta. Durant el procés de germinació es produeixen diverses reaccions químiques, com ara la transformació dels hidrats de carboni (el midó) en glucosa. Així mateix, les proteïnes es transformen en aminoàcids i són més fàcils de digerir; s’eleva la quantitat de clorofil·la (substància rica en magnesi i d’estructura semblant a l’hemoglobina), que ens ajuda a combatre l’anèmia amb la formació de glòbuls vermells. I també hi ha un augment important en el contingut d’enzims (substàncies que faciliten la digestió dels aliments i que asseguren el funcionament correcte de les reaccions químiques de l’organisme).
Les vitamines de la llavor es multipliquen en un 600% durant la seva germinació, tot un concentrat de nutrients que estimulen els processos digestius, aporten una gran quantitat d’antioxidants (vitamina C, betacarotens…) i quasi no contenen calories. Els germinats tenen els mateixos components que les verdures i les llegums però en major proporció. Per exemple, una llentia sense germinar conté 0,43 % de vitamina B12 i al cap de 4 dies de germinació en conté un 2,37%. En resum el germinat és un superaliment amb molt futur. En un món amb una possible limitació d’aliments vegetals frescos, els germinats seran els grans aliats.
Els germinats i encara més els brots són molt fàcils de cultivar en qualsevol lloc.
Els germinats suposen que les llavors es reprodueixen en un medi aquàtic, no en terra i llavors ens mengem la plàntula germinada i la seva arrel. En el cas dels brots les llavors es fan germinar en terra i tallem la plàntula i ens la mengem sense la seva arrel. En el cas dels germinats es pot produir alguna contaminació bacteriana, en el cas dels brots no.
Amb un kg de llavors es produeixen de 10 a 14 kg de germinats/brots. Els germinats es poden produir tot l’any i el seu procés de producció és molt ràpid. No és un producte car i en nevera té una conservació de un mínim de 10 dies. Al mercat hi ha des de empreses que et venen les llavors ecològiques per fer el procés de germinació a casa, fins les que ja et venen els germinats fets.

Jo us animo a començar fer els vostres brots de raves, de col kale, ….això si no en feu de cap espècie de tomaqueres, carbasseres o altres plantes d’origen americà perquè tenen certa toxicitat.
Fa pocs dies que us explicava que anem collint llavors de les nostres plantes. Ara ens hem proposat un repte, volem fer brots germinats de les nostres pròpies llavors. I si encara no us he convençut del tot llegiu el llibre de l’Ann Wigmore “El libro de los germinados”.
Pilar Comes Solé