Subscriu-te

Matarranya, ens ha enamorat

Terres aragoneses on parlen el Català, on la conca del riu Matarranya traça paisatge, on els àrabs van deixar més que la petjada i molt més…

Un cap de setmana ben aprofitat

La Natàlia, una alumna i bona amiga de la tribu del Parc de les Olors, ens havia animat a passar un cap de setmana a la comarca del Matarranya on ella s’ha instal·lat recentment. Viu a Vall jonquera, un poble de 300 habitants. Ella, en Fede i l’Anna ens van fer de guies i amb ells vam compartir les tradicionals visites als nuclis històrics dels pobles, com el de la Fresneda, Vallderoures, Besseit, Calaceit…Plens d’història i de racons entranyables, alguns d’ells gràcies a les plantes que ajuden a embellir-los.

Vam poder visitar el jardí botànic del poblet de Ràfels, que es troba tocant d’un hotel amb encant i on s’hi podria escaure el projecte que vol desenvolupar la Natàlia. Besseit és el poble de l’aigua, per sota els seus carrers sents la remor de l’aigua. El Matarranya s’hi expressa amb entorns tan bonics com la Pesquera o bé el Pastissal….I tot ho vam amanir amb bons tecs.

A Pena-roja vam poder conèixer l’Evelyn líder del projecte Matarrania, una marca de cosmètica natural que treballa amb l’oli d’oliva de la varietat empeltre, el predominant a aquesta comarca. Vam poder fer una visita amb tota mena de detalls al laboratori que té al seu poble i encara que no ho vam visitar, ens explicà que també compta amb 5000m2 de cultiu d’algunes de les espècies que fa servir més i de les que fa els extractes ella mateixa.

La seva experiència que va néixer l’any 2007 , el mateix any que el projecte Parc de les Olors, és un dels referents d’empresa innovadora de la comarca.

Les oliveres empeltre

Ens van enamorar les feixes amb parets de pedra seca i les oliveres magnífiques de la varietat empeltre. Aquest nom ve d’empeltar i sembla que si un ullastre s’empelta tres vegades dona aquesta varietat d’olivera rústica i que s’adapta força bé a la sequera. Es troba al Baix Aragó, però també al nord de les terres valencianes i sobretot a la Terra Alta, a Mallorca i Eivissa, on se la coneix com a pagesa. També se la coneix amb altres noms (Zaragozana, Verdiel, Vera, Negral, Salseña, …..). Una característica que té aquesta varietat d’olivera és que no es veu afectada per la contranyada , sinó que fa olives cada any.

Mentre visitàvem la comarca del Matarranya admiràvem els camps d’oliveres plenes d’olives per collir , perquè es veu que se les ha de deixar madurar perquè sinó costa molt de fer-les caure. Ens venien ganes de collir-les, però ens vam haver de consolar comprant els pots d’olives negres d’Aragó que són molt bones i les estem gaudint aquests dies en els dinars al Parc. No vam poder trobar ni un litre d’oli, ni que fos de l’any passat. Tot esgotat!

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar