Subscriu-te

Search
Close this search box.

Magnesi: mineral essencial per la nostra salut

Gaudir d’una bona salut, no vol dir només no patir cap malaltia, cal tenir molts factors en compte: tant físics, com mentals i socials. Cadascú té unes circumstàncies personals úniques, però la base d’una bona salut són uns bons hàbits nutricionals. 

La nostra feina és fer prevenció.

Físicament, hem de cuidar els ossos, les articulacions i els músculs. Per fer-ho, és necessari el magnesi, un mineral essencial per la nostra salut, ja que regula gairebé uns 300 sistemes enzimàtics en el nostre organisme, aportant salut al sistema nerviós i muscular.

En el cas de les persones que pateixin la Síndrome premenstrual (SPM) o la Síndrome d’ovari poliquístic (SOP) i dolor menstrual, aquest mineral serà un gran complement.

Deficiència de magnesi

Es calcula que més de la meitat de la població presenta una deficiència de magnesi, els motius són diversos, com l’estil de vida que portem o la qualitat dels sols empobrits, sobreexplotats i contaminats on es cultiven molts dels aliments que acaben al nostre rebost o nevera.

Els ronyons, regulen l’excés d’excreció urinària, prevenint la deficiència de magnesi, però si ingerim poca quantitat d’aquest mineral, pot ser un problema pel nostre organisme i poden aparèixer símptomes com el cansament, el mal de cap o les rampes entre d’altres, que a la llarga poden derivar en malalties cardíaques, osteoporosis o migranyes….

Quantitat de magnesi recomanada

Cal saber que depèn de molts factors la quantitat de magnesi que requereix el nostre cos, com per exemple l’edat, el sexe i les necessitats individuals que tenim tots i totes. Els adults, generalment, quan es tracta d’homes, es recomana que consumeixin entre 400 I 420 mg de magnesi al dia; quan es tracta de dones, es recomana que consumeixin entre 310 I 320 mg al dia.

En quins aliments el podem trobar?

Així doncs, tan sols ens cal una petita dosi d’aliments rics en magnesi al dia per cobrir la necessitat del nostre cos d’aquest nutrient, però cal saber on el podem trobar. Els aliments com les ametlles o els espinacs ens aporten molt magnesi, però no només els aliments són una gran font de magnesi, també ho són les plantes aromàtiques i medicinals, ja que aquest mineral forma part de la molècula de clorofil·la que dona el color verd als vegetals.

La quantitat exacta de magnesi que conté cada planta és totalment variable, perquè depèn de diversos factors com per exemple el mètode de cultiu, les condicions de creixement o l’estat de creixement de la planta. A continuació teniu uns quants exemples de plantes aromàtiques i medicinals que aporten magnesi i les quantitats estimades que en contenen.

Alfàbrega: cada 100 grams d’alfàbrega fresca conté al voltant de 64 mg de magnesi.

Julivert: 100 grams de julivert contenen uns 50 mg de magnesi.

Orenga: cada 100 grams d’orenga seca conté uns 270 mg de magnesi.

Aquests són alguns dels exemples de plantes medicinals i aromàtiques que contenen magnesi. És important tenir en compte que parlem de valors aproximats i que poden variar segons l’espècie de cada planta i les condicions en què creixin. Incloure aquestes plantes a la nostra dieta pot ajudar-nos a obtenir els beneficis d’aquest mineral essencial per la nostra salut.

 

Júlia Ribas Cortina, coordinadora d’educació i activitats del Parc de les Olors del Serrat

 

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar