
Les olives són el fruit de les oliveres, a la tardor s’acaben de fer i a principis d’hivern maduren i les collim. Però hi ha un insecte que acostuma a posar els seus ous dins de les olives i provoca un gran perjudici a la collita de les olives.
Com es pot evitar aquest problema?

L’ecologia de l’olivarda i l’olivera
A finals d’estiu i sobretot a la tardor és fàcil apreciar l’olivarda (Dittrichia viscosa o Inula viscosa) florida als marges dels camps i vores de camins. Quan la toquem advertim que és una planta enganxosa i fa una olor que recorda l’oli ranci.
Aquesta herba que té també propietats medicinals, sobretot s’aprecia en agroecologia perquè fa una funció estratègica en el cultiu de les oliveres. Als productors d’olives els preocupa i molt l’atac de la mosca, perquè aquest insecte (Bactrocera oleae ) acostuma a fer un forat a l’oliva i a dins hi posa els seus ous. La millor manera de fer-li front és disposar de moltes olivardes prop de l’olivar perquè en les flors de l’olivarda (que floreix precisament ara a la tardor quan hi ha més moviment de la mosca de l’olivera) hi forma agalles el Myopites stylatus i les seves larves són parasitades per la mosca de l’olivera, així aquesta deixa tranquil·les a les olives. Per altra part, l’Eupelmus urozonus és un insecte que parasita també a la mosca de l’olivera.
L’olivarda és un exemple de com les plantes fan una funció ecològica estratègica en els cultius. Una simple herba de marge es converteix en un aliat imprescindible per aconseguir que un cultiu no es vegi amenaçat per l’atac massiu d’un insecte. I just el que ens cal és atraure -li els insectes depredadors que els agrada la planta que fins ara consideràvem una mala herba. Encara que no ens agrada ni el tacte ni l’olor de l’olivarda espero que ara us la mireu amb més carinyo.
Pilar Comes Solé
