Subscriu-te

Search
Close this search box.

Les llavors, el germen de la vida

… i la font bàsica de biodiversitat.

Quan el camp està sec ens fa la sensació que tot és mort i precisament és quan ens ofereix el germen de la vida: les llavors. I amb les llavors podem fer jugar a la mainada tot reforçant-los la importància de la biodiversitat.


Als vespres de pagès collim llavors i potenciem que feu jardins de papallones

Cap al tard, quan el sol ja comença a afluixar la seva tensió calòrica, sortim a collir els tomàquets, els carbassons, albergínies i pebrots però també anem collint les llavors de diferents espècies: de calèndula , de glast, de sàlvia, de marduix, de julivert, de càrtam, d’espígol…. Ens hi ajuden els nostres amics que venen a fer un vespre de pagès. Collir llavors no és gaire pesat i en canvi és molt productiu.


Les plantes ja han completat el seu cicle i tracten de garantir la seva reproducció assecant-se i retenint la llavor fins que el vent, la pluja i potser els ocells les facin caure i les traslladin de lloc fins a tocar a terra. Nosaltres les ajudem i les anem collint amb delicadesa . Cada espècie fa el seu fruit i les seves llavors són madures en moments diferents, segons el cicle biològic que té cada planta i segons la seva adaptació climàtica.

Per exemple l’equinàcia com que és una planta adaptada a climes molt continentals, on fa molt fred al hivern i molta calor a l’estiu, no tindrà les seves llavors ben seques fins a finals de la tardor.

La llavor és l’embrió d’una planta, recoberta per una protecció. És un petit magatzem de vida, si ha estat degudament fertilitzat. Quan madura i està seca ja està preparada per separar-se de la planta mare.

Podem fer un jardí de papallones?

Si volem fer un jardí de papallones cal que comencem a collir llavors ara que fa calor, les classifiquem i les identifiquem correctament i les podem sembrar per poder plantar-les a la tardor.
Perquè germinin les llavors cal que les disposem en una safata o test amb una bon substrat de germinació. Només cal que les tapeu amb un polsim de substrat, l’equivalent a una vegada i mitja la grandària de la llavor. I sempre cal mantenir la superfície humida però no entollada. Va molt bé fer servir difusors per a regar-les.

Des del Parc de les Olors estem animant a tothom perquè sembreu llavors i planteu plantes encara que sigui a l’ampit d’una finestra, al balcó o al terrat. Però això si, sembreu una gran biodiversitat d’espècies. Es tracta d’una bona activitat, ideal per entretenir la mainada a l’hora de la calor i a més educar-los en la importància que té la biodiversitat.

 

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar