
… i la font bàsica de biodiversitat.
Quan el camp està sec ens fa la sensació que tot és mort i precisament és quan ens ofereix el germen de la vida: les llavors. I amb les llavors podem fer jugar a la mainada tot reforçant-los la importància de la biodiversitat.
Als vespres de pagès collim llavors i potenciem que feu jardins de papallones
Cap al tard, quan el sol ja comença a afluixar la seva tensió calòrica, sortim a collir els tomàquets, els carbassons, albergínies i pebrots però també anem collint les llavors de diferents espècies: de calèndula , de glast, de sàlvia, de marduix, de julivert, de càrtam, d’espígol…. Ens hi ajuden els nostres amics que venen a fer un vespre de pagès. Collir llavors no és gaire pesat i en canvi és molt productiu.
Les plantes ja han completat el seu cicle i tracten de garantir la seva reproducció assecant-se i retenint la llavor fins que el vent, la pluja i potser els ocells les facin caure i les traslladin de lloc fins a tocar a terra. Nosaltres les ajudem i les anem collint amb delicadesa . Cada espècie fa el seu fruit i les seves llavors són madures en moments diferents, segons el cicle biològic que té cada planta i segons la seva adaptació climàtica.
Per exemple l’equinàcia com que és una planta adaptada a climes molt continentals, on fa molt fred al hivern i molta calor a l’estiu, no tindrà les seves llavors ben seques fins a finals de la tardor.
La llavor és l’embrió d’una planta, recoberta per una protecció. És un petit magatzem de vida, si ha estat degudament fertilitzat. Quan madura i està seca ja està preparada per separar-se de la planta mare.

Podem fer un jardí de papallones?
Si volem fer un jardí de papallones cal que comencem a collir llavors ara que fa calor, les classifiquem i les identifiquem correctament i les podem sembrar per poder plantar-les a la tardor.
Perquè germinin les llavors cal que les disposem en una safata o test amb una bon substrat de germinació. Només cal que les tapeu amb un polsim de substrat, l’equivalent a una vegada i mitja la grandària de la llavor. I sempre cal mantenir la superfície humida però no entollada. Va molt bé fer servir difusors per a regar-les.
Des del Parc de les Olors estem animant a tothom perquè sembreu llavors i planteu plantes encara que sigui a l’ampit d’una finestra, al balcó o al terrat. Però això si, sembreu una gran biodiversitat d’espècies. Es tracta d’una bona activitat, ideal per entretenir la mainada a l’hora de la calor i a més educar-los en la importància que té la biodiversitat.
Pilar Comes Solé