Subscriu-te

Search
Close this search box.

L’equinocci de primavera, com el vols celebrar?

Els equinoccis són els moments de l’any en què el dia i la nit tenen la mateixa durada. En tenim dos a l’any, el de primavera i el de tardor. Pràcticament totes les cultures en l’equinocci de primavera celebren el renaixement de la vida.

L’equinocci de primavera i els rituals en diferents cultures

Dimarts va ser Sant Josep i la festa del pare, però com que ja us en vaig fer un post anys enrere, m’ha vingut de gust de parlar-vos de l’equinocci de primavera i dels rituals festius que el signifiquen.

En la cultura xinesa anomenen a la primavera “primer moviment” i l’anticipen al mes de febrer, quan comença l’any xinès. Un moment de canvi molt simbòlic.

A la cultura mexicana prehispànica el moviment dels astres era tan important que les seves construccions s’edificaven com a imitació de la volta celeste. Les persones es congregaven en aquests llocs per omplir-se de llum i energia.

 

Al festival Holi de l’ïndia els participants es llancen entre ells pols de colors per celebrar el final de l’hivern i l’arribada de la lluna plena, que generalment coincideix amb l’equinocci de la primavera. Aquest ritual té una relació directa amb la mitologia hindú i té com a base allunyar-se del mal i celebrar la vida.

 

 

Al Japó, l’equinocci de la primavera consisteix a oferir oracions i ofrenes als difunts just en el moment en què comencen a florir els cirerers, que és el símbol més representatius per a la cultura japonesa del fet que s’acaba la temporada hivernal i comença a renéixer la naturalesa. Una altra manera de celebrar l’equinocci de primavera és amb el festival «Hanami» que significa «veure flors» i consisteix a fer reunions i pícnics en espais oberts per admirar la bellesa de les flors de cirerer, però això també té un significat especial, ja que la vida molt curta que tenen aquestes flors representa una metàfora de la bellesa de la vida i com d’efímera pot ser.

A Egipte celebren el Sham el Nessim, un dels rituals més antics dels quals es tenen registres amb més de 4.500 anys d’antiguitat. Les persones van a la vora del riu Nil a compartir menjar, gaudir del paisatge i del renaixement de la naturalesa i que des de l’època antiga representava també l’inici del cicle agrícola i la fertilitat de la terra. Aquest ritual egipci em recorda la festa de la Trobada que fèiem la gent del nostre poble del Pirineu català, quan el dilluns de Pasqua ens reuníem totes les famílies a l’ermita de Montferrer i després de la missa, compartíem un àpat comunitari a l’aire lliure amb el pastís de la mona corresponent. I és que en el nostre cicle agrari mediterrani l’equinocci de primavera també té una alta significació perquè suposa passar de la foscor a la llum, de les terres ermes i gelades del hivern a les verdes i exuberants de la primavera, de l’esterilitat a la fecunditat. Les gallines comencen a pondre ous cada dia, els animals tenen les seves cries. …la natura ens manifesta que cal tenir confiança: tot reneix.

Enguany l’equinocci de primavera el celebrarem al Parc de les Olors del Serrat amb la Festa de la Farigola. Tot i que la tradició indica que la farigola florida s’ha de collir el divendres Sant, com que se’ns ha avançat farem pasqua abans de rams. La floració d’aquest arbustet menut i tan emblemàtic de les nostres terres mediterrànies ens convida a viure amb humilitat i alhora agraïment la revolució vital d’una nova primavera.

 

I com que la Festa de la Farigola ja té les seves entrades esgotades us convidem a donar-li una ullada al cicle de Festes de la primavera. Tenim un tiquet promocional per assistir a les tres sessions.

Pilar Comes Solé
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar