Subscriu-te

Search
Close this search box.

La pieris ataca la caputxina, què fem?

La papallona de la col (Pieris brassicae) és molt abundant i s’ha estès cap a les terres cultivades, on sobretot els agraden les cols i els bròquils ( les brassicàcies, d’on li ve el nom), tot abandonant el seu hàbitat original a les clarianes forestals i als penya-segats.

Cada vegada que miro les caputxines (Tropaelum majus) les veig més rosegades. Algú se n’està fent un bon tec. I no em costa descobrir-lo: les erugues de la papallona de la col són les culpables.

La papallona de la col també menja caputxines

Fa uns mesos vam plantar caputxines a mode de parterre tocant a la porta dels serveis. I darrerament he pogut observar com les fulles estan rosegades, en fixar-m’hi he vist que hi havia unes erugues tremendes responsables d’aquestes queixalades. Com que eren tan abundants hem passat a l’acció i cada vegada que passem per davant mirem de fer-ne una bona escabetxada amb els dits. Però també ens hem informat una mica més per poder saber si podem comptar amb algun depredador i fer algun cultiu associat que faci de repel·lent.

Les papallones acostumen a posar els seus ous, d’on després en sortiran les larves i les erugues, en llocs arrecerats, als marges de les parcel·les. Per això en el nostre cas han triat el parterre arrecerat de caputxines on es rega regularment i li toca un solet molt agradable. Sort que tenen instint gregari i concentren el seu atac, de manera que no passen a una altra planta fins que s’han cruspit la primera.

La papallona de la col (Pieris brassicae) és molt abundant i s’ha estès cap a les terres cultivades, on sobretot els agraden les cols i els bròquils (les brassicàcies, d’on li ve el nom), tot abandonant el seu hàbitat original a les clarianes forestals i als penya-segats.

Què podem fer per limitar-ne la població i que no se’ns tornin una plaga

Al Parc de les Olors estem molt mal acostumats a no patir gaires atacs massius, és a dir a tenir plagues. Hi fa molt que tenim molta biodiversitat , però ara amb les erugues que se’ns mengen les caputxines tenim un problema. Com podem controlar-les o evitar-ne altres atacs?

Afortunadament aquest insecte té paràsits naturals en dues avispetes: Pheromatus puparium que parasita les crisàlides i l’Apanteles glomeratus que parasita l’eruga. Per afavorir-les es recomana sembrar facèlia (Phacelia tanacetifolia) i trèvols (Trifolium sps.) per l’entorn.

Una altra manera és afavorir una associació de cultius que actuïn com a repel·lents o inhibidors. És el cas del cànem, apis i tomàquets o també el donzell del que se’n pot fer un extracte per aplicar-lo i la intensa olor del donzell desvia l’atenció de la papallona cap a els cultius.

Ja sabem que la natura és complexa i el seu coneixement l’hem d’anar paint i de manera pràctica ser capaços de compartir-lo i fer possible que puguem tenir caputxines, cols i bròquils i també poder gaudir de moltes papallones.

Pilar Comes Solé
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar