Subscriu-te

La Festa de la ratafia, una oportunitat per aprendre les propietats de 40 plantes medicinals

La festa de la ratafia, una oportunitat per aprendre les propietats de 40 plantes medicinals.

Per al Parc de les Olors fer la Festa de la ratafia vol dir oferir una experiència de coneixement de les propietats de les 40 espècies diferents de plantes medicinals  amb les que farem la maceració alcohòlica,  tot un curset intensiu de fitoteràpia. Però també vol dir connectar amb la tradició recuperada d’aquest licor de nous verdes i herbes que darrerament s’ha relacionat amb la nostra identitat catalana.

Fer ratafia vol dir fer una maceració alcohòlica de nous verdes i herbes

La Ratafia en els darrers anys a Catalunya s’ha fet molt popular. De fet és un licor de nous verdes amb herbes. La tradició diu que se n’han de posar un mínim de 40 espècies de plantes medicinals diferents.

Per extreure les propietats de les plantes necessitem fer-ho :

  • Amb aigua molt calenta (infusió) on bàsicament escaldem la planta i així el teixit vegetal allibera els seus principis actius. També es pot fer per arrossegament de vapor (destil·lació) i en el cas de fulles dures o bé arrels l’extracció suposa fer-les bullir uns minuts (decocció).
  • En oli, així els principis actius de les plantes de naturalesa més aviat greixosa es van transferint a l’oli portador.
  • O bé en alcohol, tot fent que aquest estovi els teixits de les plantes i els principis actius es dissolguin en la base alcohòlica.

Quan fem un licor d’herbes per maceració alcohòlica és la tècnica que apliquem per fer una ratafia.

Què suposa fer una bona ratafia?

Hi ha tantes ratafies com ratafiaires, però si que hem de dir que una bona ratafia és un exercici de selecció i mesura en el marc d’un ritual ancestral, vinculat a la valoració dels vegetals i a una consciència del valor medicinal que tenen les plantes.
Per un litre d’aiguardent nosaltres aconsellem posar-hi només 1 nou verda recentment trencada. Vaja, que el cop de martell se’l fan en el moment d’inicar l’elaboració. La nou li dona el color marró gràcies a la nogalina que conté aquest fruit. La resta són les 40 herbes medicinals del nostre entorn que collim amb delicadesa pel recorregut del nostre jardí visitable. No es tracta de posar-n’hi molta quantitat, sinó petits brots amb consciència del que ens hi aporta cada espècie. I les plantes acabades de collir no només ens aporten els seus actius medicinals, sinó també la seva energia vital. Un brotet de fonoll ens hi aportarà un toc anisat i propietats digestives, un brot florit d’hisop un toc aspre i de fons de bosc però també propietats balsàmiques… Vaja que fer ratafia al Parc de les Olors suposa fer un curset intensiu de fitoteràpia. 

Voleu compartir amb nosaltres aquesta tradició? 

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar