Subscriu-te

La festa de la Mare de Déu d’agost i l’alfàbrega

Sabeu que la festa de la Mare de Déu d’agost està relacionada amb l’alfàbrega?
La festa de la Mare de Déu d’Agost sembla que té l’origen en una festa lligada a la celebració del goig de les collites. Aquest any no sé pas quines collites celebrarem!!!

La tradició de la festa en relació al calendari pagès mediterrani i a l’alfàbrega

Sobre l’origen d’aquesta festa hi ha diferents teories. Alguns la relacionen amb el Sacrum aniversaris Cereris, festa en honor de la deessa Ceres, vinculada al món dels cereals. Joan Amades en canvi ens ho relaciona amb que en aquesta època de l’any les terres mediterrànies reposen, com la mare de Déu adormida, i reneixen el 8 de setembre (festa de les mare de Déu trobades), coincidint amb el període que ja s’han collit els cereals i encara no ha començat la verema. Hi ha teories que estableixen també un paral·lelisme entre la mare de déu d’agost i la deessa grecollatina Diana Artemisa, que protegia de tempestes i pedregades, tan temudes en aquesta època de l’any; i altres que la identifiquen amb una divinitat femenina encara més antiga vinculada a cultes anteriors a l’arribada del cristianisme i relacionats amb la Mare Terra. Però en qualsevol dels casos la Mare de Déu d’agost és una festa amb un fort component femení, de culte a la fertilitat i s’associa amb una planta: l’Alfàbrega (Ocimum basilicum). Així ho demostren els rituals que es fan el dia 15 d’agost tant a les illes Balears com al País Valencià (Elx).

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar