Subscriu-te

La desconeguda simbiosi de les vespes de les figues

Al Parc de les Olors hem parlat moltes vegades de la simbiosi entre les plantes i els insectes, que s’aporten beneficies mútuament. Per això avui us volem parlar d’una curiosa i no tan  coneguda simbiosi que s’estableix entre les figues i les vespes de les figues (Blastophaga psenes) .

A les nostres terres, a part de Plantes Aromàtiques i Medicinals, també hi tenim horta i arbres fruiters, arbres que tot i la sequera que estem passant, han seguit el cicle de la vida. Entre aquests arbres, hi trobem les figueres (Ficus Carica), que ens donen una de les fruites de l’estiu més esperades per a molts de nosaltres.

Entre el juny i el juliol podem trobar les bacores, i és entre l’agost i el setembre quan ve la temporada de les figues; soles, acompanyades d’un bon formatge, en una torrada o  amanida, per fer melmelada, entre altres opcions que ens ofereix aquesta fruita tan dolça.

Aquests dies, al Parc de les Olors, quan esmorzem o dinem, gairebé cada dia collim unes quantes figues per a menjar-nos i tot xerrant, ens ha sorgit curiositat sobre aquesta simbiosi. Sabeu com es pol·linitzen…? Amb la vespa de les figues. Sí, sí, una vespa!

Les figues, tècnicament són sícons, no fruites, ja que les figueres produeixen les flors a l’interior de les figues, no a l’exterior, com estem acostumats a veure en la majoria d’arbres i plantes.

El procés de pol·linització comença quan una vespa femella entra a la figa per l’ostíol (que és el forat que podem trobar a la part de sota de la figa) i diposita els ous en els estigmes de les floretes que hi ha al seu interior. Com que l’ostíol sol ser molt estret, en entrar-hi, és habitual que les vespes femelles perdin les ales i les antenes, de manera que acaben morint a l’interior de la figa. Quan neixen les femelles i son fertilitzades, surten en cerca d’una altra figa on tornar a començar el cicle. Els mascles moren dins la figa que posseeix enzims que digereixen les avespes mortes i absorbeix els nutrients.

Interessant, oi? La natura no deixa de sorprendre’ns!  I encara que en l’actualitat, moltes varietats de cultiu són partenogenètiques, és a dir, maduren les figues sense necessitat de pol·linització i fecundació. Els insectes pol·linitzadors són essencials per als ecosistemes, cuidem-los!


Júlia Ribas Cortina
Educació – Parc de les Olors del Serrat

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar