La cuina “umami”

Sabeu que a més dels 4 gustos reconeguts: AMARG, ÀCID O AGRI, SALAT I DOLÇ també tenim el gust “UMAMI”?

La paraula Umami vol dir deliciós en japonès. Kikupae Ikeda va ser qui a principis del segle XX va identificar el glutamat monosòdic o ajnomoto, com a un component que ens fa salivejar i proporciona molta intensitat de gust als aliments.

Els productes que el contenen són molts, entre ells les herbes i les espècies també afavoreixen que els nostres plats siguin umami. Clàssicament el GARUM dels romans ja era un producte que buscava aquesta funció, sobretot perquè el peix , com ara les anxoves salades el contenen i molt. També el caldo de l’alga Kombu, o els mateixos bolets shiitakes. El formatge parmesà i el bon pernil curat, la salsa de soia i la famosa salsa Perrins. Els tomàquets madurs i els secs també en són un aliment que conté el gust umami.

Així podem parlar d’aliments umami, però a mi també m’agrada definir la cuina UMAMI. Que en síntesi per a mi és aquella cuina deliciosa, però també saludable i senzilla de crear. Per començar cal diferenciar entre aliments base, més aviat neutres però que ens aporten nutrients bàsics i els aliments condimentaris, que afegim a les bases per construir un plat umami o deliciós. 

Posem alguns exemples:

Les bases les podem tenir prèviament cuites i a la nevera ben tapades. Poc abans de l’àpat preparar el complement “Umami” i afegir-lo tot fent un escalfament i barreja en pocs minuts.

Quin és el paper de les herbes a la cuina “Umami”?

Les herbes culinàries ja tenen tradició de servir per intensificar els gustos, són components “umami” , però a més tenen moltes altres funcions. Per exemple si afegim julivert a les llenties, la vitamina C del julivert ens ajudarà a assimilar millor el ferro que contenen les llenties. Les digestions pesades són alleugerides per les herbes com el fonoll, el marduix… i a més són components desinfectants, preventius de qualsevol infecció bacteriana.

Vaja, que ens podem apuntar a la cuina “Umami” sense deixar de fer una cuina saludable. I com que encara no ens podem moure de casa us convidem a posar-la en pràctica amb la nostra caixa setmanal.

Pack : cuina “umami” i saludable

1 llibret de “les herbes a la cuina” - 1 vi ecològic rosat 750 litre - 1 manat d’herbes fresques eco per la cuina: julivert, sajolida, romaní, farigola, salvia ,fonoll i menta ( es conserven 15 dies a la nevera) - 1 kg de faves tendres - 1 enciam - 1 manat de rúcula - 1 caixa de condiment de sajolida per a la carn i pasta. 60gr. - 1 infusió bona tarda 50gr.

Comments are closed.